Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Откриха най-старото писмо в бутилка

Откриха най-старото писмо в бутилка

MarianeMariane
Джедай
329112127
Писмо в бутилка

Преди повече от 100 години млад мъж от Германия на име Рихард Платц написал писмо, напъхал го в обикновена кафява бирена бутилка, внимателно го запечатал и след това го хвърлил в студените води на Балтийско море, докато бил на излет сред природата.

Платц, който по онова време бил едва 20-годишен, едва ли е предполагал, че посланието му, запечатано в бутилка, ще надживее две световни войни, Голямата депресия и Студената война, да не споменаваме за суровите морски бури и ветрове.

В началото на май немски рибар открива във водите на Балтийско море бутилката с посланието на Платц, изхвърлена преди повече от век от неговия сънародник.

Посланието се е носило по морските вълни от 17 май 1913 г. до наши дни, т.е. в продължение на 102 години. Това според някои учени го прави най-старото послание в бутилка, откривано някога.

Според куратора на Международния Морски музей в Хамбург откритието е наистина уникално. Не само че бутилката е оцеляла повече от век на всякакви катаклизми, но и съобщението вътре в нея е останало непокътнато.

Балтийско море

На скромната бележка, която Платц напъхал в бирената бутилка, имало скромна молба - който открие посланието, да го предаде на указания адрес.

Сто и две години по-късно молбата му била изпълнена. Изследователите успели да се свържат с внучката на Рихард Платц – Ангела Ердман, и да ѝ предадат посланието на дядо ѝ.

Моментът е бил повече от емоционален, защото всъщност 62-годишната Ангела така и не успяла да види дядо си, който починал през 1946 г. едва на 54 годишна възраст.

Писмото в бутилка на Платц заема достойно място в списъка с редки открития. Редом с него е посланието в бутилка на американския глациолог Пол Уокър, открито под купчина камъни в Арктическа Канада през 1959 г.

Ученът проучвал глетчерите в Канада, когато внезапно получил инфаркт. Въпреки че бил транспортиран незабавно в лечебно заведение, той починал.

В бутилката, която била открита 54 години след смъртта му, били намерени записки за проучванията му – глас от отвъдното половин век по-късно.

До откритието на писмото в бутилка на Рихард Платц рекордът за най-старо послание принадлежеше на вест, изхвърлена в морето през 1914 г. 98-години по-късно през 2012 г. то било открито край бреговете на Шотландия.

Бутилката била част от научен проект за проучване на морските течения, заради който хиляди запечатани послания били изхвърлени в морето. Оцеляла само тази.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest