Долината на тракийските царе: Една от най-мистичните области

Гробница траки

Една от най-мистичните области в България е Долината на тракийските царе. Тя се намира в котловината край Казанлък и в нея се намират над 1400 погребални могили от времето на траките. Популярното име на местността е дадено от археолога Георги Китов.

Досега родните археолози са проучили не повече от 300 могили. Най-голяма концентрация на тракийски погребения има в източната част на котловината. Учените са на мнение, че в Долината на тракийските царе са полагани единствено владетели и представители на висшата аристокрация.

Различните могили се различават по форма и размер. Най-големите от тях достигат до десет метра. Такива са Шипка, Мъглиж, Копринка. Най-разпространени са могилите със среден размер, които са високи от един до пет метра. Често са групирани в некрополи, чийто брой достига тридесет. Освен могилните погребения са открити и плоски гробове - Казанлък, Севтополис и Тъжа.

Първите официални проучвания на историческата местност започват през 1944 година. Тогава случайно при началото на строежа на язовир Копринка се натъкват на руините на единствения познат до момента укрепен тракийски град – Севтополис. Тогава е открита и известната в цял свят и служеща за пример и възхищение за тракийското изкуство Казанлъшката гробница.

Тракийска гробница

Археолозите са на мнение, че огромното средоточие на гробниците в долината и бурното развитие на тракийската култура в този район е свързано с могъществото на Одриското царство и просперитета на неговата столица Севтополис. В своя апогей тракийската държава обхващала по-голямата част от съвременните български земи, както и части от Румъния, Турция и Гърция.

Долината продължила да бъде център на тракийската култура, дори и след унищожението на Севтополис и царството на одрисите от нахлулите от север келти. Нови проучвания показват, че представители на висшата тракийска аристокрация били погребвани на мястото дори и след като Рим завладял тези земи.

Сред най-известните гробници, разучени от археолозите в Долината на тракийските царе, са Казанлъшката гробница, Мъглижка гробница, Оструша, Сарафова могила, Светицата, Голяма Косматка, Далакова могила, Друмева могила.

В Долината са открити и два от артефактите, станали част от символите на България – бронзовата маска на Севт III и златната маска от могилата Светицата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати