Легендата за най-красивия оазис на света

Хуакачина

Най-красивият оазис в света се намира в Южна Америка, пише Дейли мейл. Разположено в един от най-сухите райони на земята, градчето Хуакачина, намиращо се насред пустошта на пустинята Атакама, привлича не само с неземната си красота, но и с легендите, че водата в лагуната, около която е разположено, има едва ли не магически лечебни свойства.

Хуакачина се намира в южната част на Перу. В градчето живеят едва 69 жители, които се препитават най-вече с туризъм и продажба на пясък. Оазисът е видим отдалеч. За гостите, идващи към магическото кътче, то прилича на малък остров с буйна растителност сред огромно жълто море от пясък.

Единствената вода на километри околовръст е тази, която жителите на Хуакачина си доставят от лагуната. За туристите местните хора са измислили най-разнообразни пясъчни забавления, като това да препоръчват най-високите пясъчни дюни, където гостите могат да видят живописни изгреви и залези, разходка с бъги или спускане с борд обратно към селището.

Най-близкия голям град до оазиса е Ика. Той е на границата на пустинята Атакама с умерения пояс и е разположен на 14 километра от него.

За да не стават инциденти и да няма загубили се под изпепеляващото слънце на знойната земя, към всяка група туристи се прикрепя постоянен гид, който освен с показване на различните забележителности се грижи и гостите на града да не се дехидратират или преуморят от разходката под Слънцето.

Легендата разказва, че докато една красива перуанска принцеса се къпела, до нея се доближил млад ловец. Тя се изплашила и побягнала, а водата, в която се къпела, се превърнала в лагуна. Мантията ѝ, развяваща се след нея, пък се превърнала в пясъчните дюни, заобикалящи оазиса.

В „Оазиса на Америка“ – един от последните оазиси в Северна и Южна Америка, може да откриете хотели, магазини и дори библиотека, която се намира точно до синята лагуна.

Оазисът добива широка популярност като туристическа дестинация още през 40-те години на ХХ век. Тогава той бил посещаван главно от по-заможните перуанци.

Всички вярвали, че водата в лагуната е лечебна и тя дори била бутилирана и продавана из много градове на Латинска Америка.

В днешно време водното ниво в лагуната е спаднало. За да се справят с този проблем, местните помпат вода от езерото край град Ика. Наскоро правителството взе спешни мерки да спаси един от последните оцелели оазиси в двете Америки.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати