Тайните на Розетския камък
sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Тайните на Розетския камък

Тайните на Розетския камък

Розетския Камък

Розетският камък е черен базалтов камък, изписан с текст на три различни езика – два на древноегипетско наречие и един на древногръцки. Монолитният документ е създаден през 196 г. пр.н.е. от владетеля на Египет в този исторически период - цар Птолемей V.

Розетският камък е намерен през 1799 г. при разкопките на древната крепост Ал-Рашид на около 7 километра от град Розета край Нил. Той е с размери 118×77×30 см и тежи около 750 кг.

Неговата уникалност за историята на човечеството се състои в това, че благодарение на тази археологическа находка съвременните учени са успели да разчетат древноегипетския език.

Самият текст представлява благодарствено слово на Птолемей V, предназначено за жреците на град Мемфис. Династията на Птолемеите била гръцка. Точно и затова повечето текстове по времето на тяхното управление били разпространявани на няколко езика.

Фактът, че един и същ текст е написан на три различни езика, е позволил на учените да разбулят многовековната мистерия около древноегипетските йероглифи. Езикът на Елада тогава е бил добре познат на историците.

Египет

На базата на сравнението ученът Силвестър де Саси, шведският дипломат Дорс Окерблад, английският учен Томас Юнг и французинът Жан-Франсоа успяват да разшифроват египетската писменост.

Основен дял за това има Шамполион, който открива метод, станал ключов за разбирането на египетски текстове. Това става обаче след близо 23 година усилена работа.

Ценната археологическа находка е открита по време на завоевателния поход на Наполеон Бонапарт в Египет. На нея попада френският капитан Пиер Франсоа Бушар.

След разгрома на френската армия в Африка, антиката попада в английски ръце. От 1802 година до днес Розетският камък се пази в Британския музей. Той е най-посещаваният обект в музея.

През юли 2003 г. по повод 250-та годишнина от създаването на Британския музей властите в Египет поискаха връщането на Розетския камък на родна земя.

Захи Хавас, шефът на Върховния съвет по антиките на Египет, призова: Ако англичаните искат да запазят репутацията си на демократи и цивилизована нация, трябва да върнат Розетския камък в Египет, защото той е иконата на нашата египетска идентичност.

В отговор от Британския музей изпратиха реплика на антиката две години по-късно. Амбициите на египетските власти камъкът да бъде върнат в страната обаче продължават и до днес.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати