Исторически съвпадения – случайност или съдбовно предзнаменование

Титаник

В историята са известни два случая, които някои хора приемат за чиста случайност, но за други те са били съдбовно предупреждение, което не е разчетено навреме.

Най-известна е приликата между съдбите на двамата американски президенти от миналото Ейбрахам Линкълн и Джон Кенеди. И двамата са застреляни, но това далеч не е единственото съвпадение помежду им.

Ейбрахам Линкълн е избран за президент на САЩ през 1860 година. На този пост Джон Кенеди застава точно 100 години по-късно – през 1960 година.

Докато живеят в Белия дом, съпругите и на двамата президенти са губели деца. Секретарката на Линкълн е носила фамилното име – Кенеди, а на секретарката на Джон Кенеди – Линкълн.

Кенеди

Джон Уилкс Буут е мъжът, който убива Ейбрахам Линкълн, а Лий Харвей Осуалд е човекът, който е застрелял Кенеди. Убийците и на двамата са известни с трите си имена, като изписани на английски език, те са съставени от по точно 15 букви.

Линкълн е застрелян, докато гледал театралната постановка Форд, а Кенеди е убит, докато се е возил в автомобил със същата марка.

Ейбрахам намира смъртта си в театър, след което убиецът му се скрива в склад. След като стреля, убиецът на Кенеди се скрива в театър.

Друго шокиращо съвпадение е между корабът, довел до смъртта на хиляди хора – Титаник, и книгата, написана няколко години преди това – Титан.

Линкълн

През 1898 година писателят Морган Робъртсън издава книгата си Титан, в която подробно описал потъването на огромен кораб във водите на Атлантическия океан. Това се случва 14 години по-късно с кораба Титаник.

Сходството на имената е само една от многото прилики между реалното и художественото корабокрушение. В книгата на Робъртсън корабът Титан е бил с дължина от 800 фута. Титаник е бил с дължина от 882 фута.

В художественото произведение лайнерът е превозвал 3500 пътници само с 24 спасителни лодки. Толкова е и броят на пасажерите на Титаник, а спасителните лодки били само 20.

Съдбата и на двата плавателни съда е фатална. И Титан, и Титаник потъват след сблъсък с айсберг, като повече от половината от героите на Робъртсън намират смъртта си в океана, както се случва и с пасажерите на злощастния Титаник.

Рейтинг

5 6
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати