Инфаркти са покосявали и древните египтяни

Инфаркти са покосявали и древните египтяни

Американски учени са открили, че инфарктът е покосявал още древните египтяни. Което доказва, че сърдечните пристъпи на съвременните хора не са резултат от заседнал живот или храните от тима fast foods.

Кардиологът Грегъри Томас от Университета в Калифорния заедно с колеги от САЩ и Египет, са изследвали 22 древни египетски мумии. В девет от 16-те тела, в които учените са успели да изследват сърцето и артериите, са открили опасните плаки в артериите. Някои от мумиите дори са имали по 6 увредени артерии.

"Атеросклерозата е широко разпространена. Въпреки различията в древния и съвременния начин на живот, ние открихме, че атеросклерозата е поваляла и високопоставените египтяни, живели преди повече от 3 хиляди години", казва д-р Томас в прессъобщение от университета.

Анализирайки състоянието на скелетите, учените са установили, че седем от осемте египтяни, починали след 45 години, са имали холестеролови плаки.

Инфаркти са покосявали и древните египтяни

Сред по-младите египтяни болестта се е срещала само в двама от осем души. Както и днес при древни египетски атеросклероза не прави разлика между половете - учени са установили, че от заболяването са умирали и мъже, и жени.

На днешно време за намаляване на заболяемостта от голямо значение е начинът на хранене. Избягвайте преяждането, животинските мазнини в големи количества. От голямо значение е и тютюнопушенето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати