Скарабеят - символ на възкресението в Древен Египет

Скарабеят - символ на възкресението в Древен Египет

В Древен Египет скарабеят е бил сред най-популярните амулети за късмет, живот и щастие.

Скарабеят е вид едро насекомо, които достига до 2.5 сантиметра. Наричат ги още торни бръмбари или бръмбари-лешояди, понеже се хранят с животинска тор и разложена плът. И мъжките, и женските скарабеи оформят топчета тор. Женската снася в тях яйцата си, след което те биват заравяни в земята. Когато се излюпят ларвите, те се хранят от торните топчета.

Скарабеят - символ на възкресението в Древен Египет

Скарабеите са символ на възкресението и са придобили тази си слава най-вече с това, че когато ларвите пораснат, бръмбарите излизат изпод земята, сякаш от нея се раждат.

Египтяните са вярвали, че свещеният бръмбар е символ на здравето, на закрилата на висшите сили и на безсмъртието. В същото време обаче скарабеят има и негативна страна.

По времето на фараоните, когато някой египтянин сгафел сериозно, бил увиван жив в платнище и затварян в саркофаг, пълен със скарабеи. С тялото бръмбарите се хранели, докато умрели.

Амулетът, който изобразява скарабей, когато е изработен от камък и върху него се гравират слова на силата, защитава сърцето. Най-често в Египет амулетите със скарабей се изработват от гранит или мрамор, от зелен базалт, от синя глина или фаянс. На тях задължително се изписват пожелания за късмет или магически символи.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
mert
mert
12.05.2013 14:18
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
2
0