Гроб на тракийски цар бе открит в Ново село

Гробница

Археолози изровиха останките на тракийски цар, погребан край Ново село в мраморен саркофаг. Трупът е бил спуснат в каменен гроб на 12 метра дълбочина.

Гробът е бил засипан с 19 000 кубика пръст.

До момента не е намерен погребалният инвентар на тракийския аристократ, но археолозите очакват да намерят много ценни дарове около гроба.

За първи път се открива тракийско погребение от такъв тип" – заяви доктор Костадин Кисьов от Пловдивския археологически музей.

Според него находката може да бъде отнесена към І-ІІ век, като очаква с продължаването на разкопките да бъде намерен и богатия погребален инвентар, характерен за погребенията на тракийските царе.

Скелет

Саркофагът на тракийския цар е бил покрит с мраморна плоча, а под нея е била поставена урна, изработена от алабастър, внесен от Египет.

По всичко личи, че е погребан човек от обществената йерархия на племето и по всяка вероятност ще излязат дарове - смята ръководителят на разкопките, като добавя, че костите на трупа са били калцирани в резултат на изгарянето.

На метри от саркофага с тленните останки има следи от клада, където е бил изгорен мъртвецът. Преди да стигне до централното погребение Кисьов е разкрил в източната периферия на могилата още пет по-бедни гроба.

Траки

Според него това са жертвоприношения на роби в чест на старейшината.

Гробът на тракийския цар е част от некропол с 30 съоръжения, които се разполагат до село Исперихово. През 90-те години на миналия век там бяха проучени над 10 обекта от професор Петър Делев и доцент Диляна Ботева от Софийския университет.

Некрополът възниква през VІІІ век преди Христа. В една от проучените тук могили през 1997 година е открита златна купа от това време" – обяснява Костадин Кисьов пред вестник 24 часа.

Разкопките на Кисьов са финансирани от пловдивската община, а откритите антики в местността се обогатят колекцията на регионалния археологически музей.

За разкопките са отпуснати 30 000 лева и те са спасителни за българското културно наследство, тъй като местността не е била забелязана от иманяри.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Георги
Георги
01.10.2015 20:22
Снимките са взети от интернет и нямат нищо общо с България.Не е за първи път подобна статия.Вие не сте никакви историци,хронисти или други, за които се представяте.Вие сте просто махленски клюкарки.ЗАСРАМЕТЕ СЕ !!!!!
6
0
Djakona
Djakona
17.08.2014 19:48
Някоѝ ден ще се разбере , че това което е заровено Не бива да бьде Изровено - но за някоѝ ще е кьсно !
5
0