Мистерията на мъртвите от Случая Дятлов

Случая Дятлов

От тайния архив на СССР е известно събитие, което е довело до мистериозната смърт на девет скиора в нощта на 2 февруари 1959 година. Инцидентът е документиран като Случаят Дятлов.

Жестокото събитие се случило на източното било на планината Холат Сяхил, която днес местните наричат Планината на мъртвите.

След като телата на мъртвите скиори са били намерени, планинският проход в местността е наречен на водача на групата – Дятлов, а в историята загадката на починалите скиори остава с името Случая Дятлов.

Заради липсата на свидетели и доказателства съветските следователи обвиняват за смъртта на скиорите непреодолима и неизвестна сила.

Младежката ски група е била формирана от десет човека, които се готвели да преминат през северната част на Урал в Свердловска област. Водачът на групата се казвал Игор Дятлов, а останалите участници били седем момчета и две момичета, като някой от тях все още били студенти.

Зина Колмогорова, Людмила Дубинина, Александър Колватов, Рустен Слободин, Юри Кривонищенко, Юри Дорошенко, Николай Тибо-Бриньол, Александър Золотарев и Юри Юдин се отправят на последното си пътешествие в началото на 1959 година. Не малка част от тях са били опитни скиори, които са участвали в планински преходи и преди.

Дятлов

На 25 януари младежите са пристигнали в град Ивдел, след което отпътували за Вижай, от където започнали прехода си към Отортен на 27 януари.

Още на първия ден от прехода Юри Юдин се разболява и се връща във Вижай без да подозира, че вижда приятелите си за последен път.

Дневниците и камерите, които следователите успяват да открият, показват, че на 31 януари групата тръгва към върха на Холат Сяхил с необходимите храна и оборудване, но се отклоняват.

Когато са разбрали за отклонението, скиорите решават да лагеруват и след това няма никаква информация за случилото се.

До 20 февруари нямало никакви вести от групата, която трябвало да се върне във Вижай не по-късно от 12 февруари. Родителите на младежите настояват да бъде организирана спасителна акция и група от доброволци тръгва да търси скиорите.

На 26 февруари е открита разкъсаната палатка на групата и стъпки, които се губели по пътя към гората. На 500 метра от палатка са открити телата на Кривонищенко и Дорошенко, които са намерени боси и по бельо. Между тях са намерени и телата на Дятлов, Колмогорова и Слободин, застинали в пози, които показват, че са се опитвали да се върнат в палатката.

Останалите участници от групата са намерени след 2 месеца, затрупани под 4 метра сняг.

При аутопсията на труповете на Николай Тибо-Бриньол, Людмила Дубинина и Александър Золотарев са открити тежки черепни травми и наранявания в областта на гръдния кош, а езикът на Людмила е липсвал.

Тъй като по другите тела не са установени наранявания, версията, че групата е била нападната от местните жители е отхвърлена.

При температура от минус 30 градуса повечето от скиорите са откритите без дрехи, а следите около лагера показват, че те не са го напуснали по собствена воля.

По някои от дрехите на жертвите са открити високи дози на радиация. Висока радиация е отчетена и на самия връх, но източникът така и не е открит.

Роднините на починалите са споделили, че телата им имат необичаен кафеникав тен.

В някои доклади са описани много метални отломки в района на инцидента, което кара някои да смятат, че са замесени военните.

От друга експедиция са споделили, че във фаталната нощ са видели странни оранжеви сфери в небето, които можели да се наблюдават през периода февруари-март 1959 година.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати