sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легендата за древноегипетският бог Озирис

Легендата за древноегипетският бог Озирис

Легендата за древноегипетският бог Озирис

Озирис е първият древноегипетски бог, за който съществуват официални записки. Тъй като той е богът на задгробния живот, много от резбарските картини и надписи могат да бъдат намерени пръснати из храмовете и Египетските Пирамиди. Най-старото доказателство, или удостоверяване за съществуването на Озирис, се намира на камъка на Палермо, който датира от 2500 пр.Хр. Записките показват, че този бог е бил възхваляван в древен Египет надлъж и нашир, докато християнството не оборва всички езически и египетски религии, обичаи и традиции.

В египетската митология Озирис се смята за най-възрастния син на Геб (египетският бог на земята) и Нут (египетската богиня на небето). Той е съпруг на Изис, богинята на плодородието и майчинството, и смятана за идеалната майка в древен Египет. Озирис е и баща на Хорус.

Озирис - древноегипетският бог

Озирис бил едно от най-важните божества в древен Египет. Хората вярвали в концепта за съществуването на живот след смъртта и Озирис бил почитан като богът, контролиращ всички церемонии и ритуали, като мумифицирането и погребването. Той се смята за защитник на мъртвите и съдия над смъртта.

Легендата за Озирис

Според египетската митология, богът на слънцето Ра бил първият управляващ земята. Неговата мъдрост и предсказания му подсказали, че детето на богиня Нут ще е негов приемник. Чувствайки несигурност за позициите си, Ра проклел Нут, предричайки, че няма да има способност да роди дете в нито един ден от годината. С наранено сърце Нут отишла при Тот (богът на мъдростта, за който се смята, че има три пъти повече мъдрост) за помощ. Тот я убедил да не се притеснява и на свой ред предизвикал Кеншу, богът на луната, да се надпреварват в игра на теглене. Кеншу приел предизвикателството и двамата започнали да се състезават. Тот бил по-добър и залогът продължил за става все по-висок. По време на играта Кеншу загубил цялата си „светлина”, от която Тот направил пет дни преди започването и завършването на годината. Нут родила Озирис в първия от петте допълнителни дни. Според традицията на фараоните и боговете, Озирис се омъжил за сестра си, Изис.

Приносът на Озирис за древен Египет

Според приказките за древен Египет, Ра остарял и оставил Земята да управлява небесата. Според предсказанията на Ра, Озирис наистина го наследил. През първите етапи на управляването на Озирис, хората имали доста дивашки навици. Те непрекъснато водели битки и показвали признаци на канибализъм, които силно обезпокоило Озирис. Той започнал да учи хората си на фермерство, като им показал как да засяват, отглеждат и събират реколтата от ечемик и жито. Научил ги да смилат житото в брашно и да правят хляб. Смята се, че Озирис е изобретил и техниката за производството на вино. Научил е хората на основните правила на цивилизацията и е въвел изкуството на музиката и поезията.

Популярността на Озирис накарала брат му, Сет, да ревнува. Слег като Озирис образовал хората, той заминал на пътешествие по света да дарява мъдрост. При завръщането си бил убит от Сет, който напъхал мъртвото му тяло в сандък. Разбирайки за това, опечалената Изис започва да го търси, оставяйки Хорус (сина на Изис и Озирис) под грижите на богиня Буто (представяна като кобра). Изис наистина намира сандъка, но Сет разбира за това и съсича тялото на Озирис на 14 части, които пръсва навсякъде по земята. Изис обаче събира всички части и така създава първата мумия.

Легендата за древноегипетският бог Озирис

Смята се, че Озирис се връща, но не в своето тяло, а под формата на сина си. Духът на Озирис прави сина му Хорус изкусен водач и боец, научавайки го на държавническото и военното изкуство. Хорус отмъщава за смъртта на баща си и убива Сет.

Египтяните вярват, че духът на Озирис ще се върне към тялото си и някой ден пак ще излезне от гроба си, донасяйки живот, на тези, които са го почитали и са били негови последователи. Именно затова египтяните за започнали с ритуалите по мумифицирането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 6
3 6
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
nqkoi
nqkoi
21.11.2012 17:47
Оризис се ОМЪЖИЛ за сестра сиии
2
5
Valter
Valter
09.07.2011 11:27
Научих много за Oziris, благодаря.
8
1
амонхотеп
амонхотеп
09.01.2011 14:49
Анубис коментари.
2
3