Целебната сила на Мандрагората

Мандрагора

Мандрагората е растение от семейство Картофови и е едно от най-вълшебните растения в света на окултизма. Има много истории за мандрагората – някои от тях са останали във времето, други са до толкова преувеличени и истината в тях е много малка доза, ако изобщо я има.

Мандрагората е срещана в произведенията на Шекспир, романите за Хари Потър, Хипократ мислел, че в много малко дози мандрагората е лечебна, особено за състояния на страх и депресия. Според древните араби пък коренът на това растение е обитаван от демони.

Корен Мандрагора

В египетските папируси мандрагората е описана като растение, което има възбуждаща съставка и от него са приготвяли любовни елексири. Римският лекар Гален предпочитал виното именно от това растение, защото смятал, че има качеството да развеселява.

Растение Мандрагора

Много са ритуалите, които съществуват и в които се използва мандрагора. Някои от тях са любовни – според различни източници, коренът на растението се дели на мъжки и на женски. Приема се като изключително мощен афродизиак, съществува информация, че с помощта на мандрагората може да се придобие голяма сексуална мощ – от незаинтересован, да превърне всеки в страстен любовник. Ако има човешка форма – това прави растението особено ценно, но намирането му в подобна форма е изключително трудно и почти невъзможно.

Друга легенда твърди, че оставяйки пари в близост до корена на мандрагората, на следващия ден те могат да бъдат удвоени. Условието е, че трябва да се държиш особено добре с растението. Някои ритуали с мандрагора включват просто слагане под възглавница, други стигат малко по-далеч – трябва да се кисне в различни смеси, после да се увива в копринен плат с определен цвят.

Мандрагората расте в Средиземноморието, в Хималаите, в Азия. Смята се, че може да предпазва от магии, от нея се правят различни амулети за привличане на пари, предпазване от неприятности и пр. Корените на растението съдържат психоактивни алкалоиди и предозирането с това растение може да доведе до смърт. Възможно е да се получи натравяне с мандрагората като признаците са гадене, халюцинации, сънливост.

Възможно е да увредите паметта си или да изпаднете в кома. В никакъв случай не се препоръчват каквито и да било експерименти с растението.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
****
****
02.10.2014 19:29
Ами никой няма да ни каже как се използва, за да спечелим нещо за амбициозната си алчност. Кой не ще да чука манекенки?
0
0
Аз
Аз
19.12.2013 16:26
А все пак 21в сме, какво е мнението на учените? След легендите е добре да се напише и тяхното становище, със сигурност е изследвано това растение
2
0