Съкровищата на испанския галеон Консепсион

Галеон Консепсион

Съкровищата на испанския галеон Консепсион са издирвани от много векове. Галеонът, който транспортирал много скъпоценности на борда си, се разбил в риф край Хаити.

Тропическият ураган, който се развихрил по тове време, потопил галеона заедно с 300 човека от общо 514, които били на борда му. За разлика от други потънали съкровища, съкровищата на испанския галеон Консепсион са били отчасти извлечени от дълбините на океана.

Корабът, чието пълно име било Нуестра Сеньора дела Пура и Ламлиа Консепсион”, се превърнал в легенда, примамлива за търсачи на съкровища. Според данни за това, което се намирало на борда му, това бил най-богатият товар, който пътувал с испански кораб.

Тайнствен кораб

Консепсион бил построен през 1620 година и често преминавал през Атлантическия океан, за да транспортира заграбени съкровища.

През 1641 година той потеглил за последен път. Във Веракрус екипажът чакал дълго време, докато се натоварят монетите и скъпоценностите, но те не могли да се поберат в трюмовете на кораба.

Затова част от сандъците били качени на горната палуба. Капитанът на галеона казал, че това ще влоши управлението на галеона, но наместникът на испанския крал отказал да се съгласи.

Съкровище

Заради почти един месец чакане във Веракрус били изпуснати сроковете за безопасно плаване, преди да започнат тропическите урагани.

В началото на септември ескадра от над 20 галеона под командването на адмирал Хуан де Виля Винсенсио потеглила, но край Флорида ги настигнала буря.

Консепсион останал без мачти. След това бил объркан курсът и корабът се разбил в риф. Адмиралът, който пътувал на борда на Консепсион, заповядал да бъдат изхвърлени в океана всички сандъци от палубата. Но тропическият ураган потопил кораба.

През 1977 година американците Бър Уебър и Джим Хаскинс открили съкровищата на Консепсион. Те успели да извлекат от дъното 32 тона сребро, златни украшения и антикварен порцелан.

Съкровищата, които те извлекли от дъното, били оценени на 14 милиона долара. Смята се, че това е само една пета от съкровищата на Консепсион. Останалите все още очакват да бъдат открити.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати