sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Съкровището на Стара планина

Съкровището на Стара планина

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Съкровища

Стара планина крие много съкровища, които са заровени от хайдути и турци и все още очакват да бъдат намерени. Те са били заровени по време на османското робство.

Тези съкровища са обект на търсене от страна на много иманяри, които засега обаче се увенчават с неуспех. През 1878 година, малко преди освобождението на България от османско робство, няколкостотин хиляди турци са започнали да се изтеглят в южната част на страната.

Тогава много от тях са заровили съкровищата на семействата си, които са се състояли от златни накити. Според непотвърдени данни освен накити трябва да са заровени и много старинни златни монети.

турски съкровища

Смята се също така, че много български хайдути са заравяли златни съкровища на територията на Стара планина, която за тях е била като истински роден дом. Техните съкровища не са открити.

Едно от най-търсените съкровища на територията на Стара планина е съкровището на Али Паша, което се е състояло от голямо количество златни монети и накити.

Сред накитите имало ценни бижута, целите в скъпоценни камъни, най-вече диаманти. Ако се намери, това съкровище би било оценено на милиони долари.

Съкровища в Стара планина

Заради това легендарно съкровище в България са пристигали ловци на заровено имане от други страни, но и те като българските иманяри са претърпели неуспех в това отношение.

Претърсвани са дори и някои от големите и малките пещери в района на Стара планина, но все още не е открита и една златна монета от съкровището на Али паша.

Но в Стара планина има много пещери, които все още не са били изследвани дори от специалисти по планините - спелеолози, затова не се знае дали съкровището не е скрито в някоя от тези тайнствени пещери.

Според легенди всеки, който се е опитал да намери съкровището на Али паша, става жертва на злополука или му се случва нещо много лошо, ако му се размине смъртта.

Затова някои иманяри доста се колебаят, преди да започнат да издирват митичното съкровище. Други обаче без колебание издирват съкровището, като се надяват бързо да забогатеят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 9
3 4
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
21812
21812
07.04.2014 19:43
Няма никакво съкровище! Комунистите са преровили цялата Стара планина да търсят светлото бъдеще, а други пък хурката на баба Пена и шиша на дядо Шишман търсят, ама и тях не са ги намерили въпреки, че пет и повече века вече се рови! Иначе мухъл има много! Това за стопери и ел инсталации е легенда лъжлива! Не се ловете, че има много дяволи!
0
3
бети
бети
19.05.2013 17:22
аз цисто сим слусала доста легенди за злато скрито от турси
2
2
димитар геродимов
димитар геродимов
15.04.2013 11:13
ок да речем че го има това сакровище.несе знае изобщо каде може да е заровенон а стара планина даже и само в централната си част е голяма а планината е огромна и каде може да бъде заровено ще си е таина за о6те много време иска се информация за това откаде е тругнал и откаде има вероятност да е минал това ще скъси малко периметара.
0
1
коко
коко
25.07.2015 18:11
ми ако някой знае координатите нямаше да имаме време да ги разберем
1
1