Откриха древна гробница на египетски воин

Откриха древна гробница на египетски воин

Необичайна, добре запазена погребална камера, която може би съдържа мумията на древен воин, е открита в некропола в Луксор, съобщава National Geographic.

Това изненадващо откритие е направено от екип от испански археолози по време на рутинни разкопки в двора на гробницата на Джехути (Djehuty).

Отваряйки откритата гробница в Дра Абул Нага, древно гробище в

Луксор, учените намират затворен дървен ковчег, носещ надпис с името "Iker", което преведено от древно-египетски означава "превъзходният". До ковчега експертите намират и пет стрели, направени от тръстика, три от тях все още покрити с пера.

Ковчегът датира от ерата на Египетското средно царство, макар за гробището да е известно, че е ползвано повече по време на Новото царство, от 1550 до 1070 г. пр. Хр.

Изследвайки надписите върху ковчега и керамичните съдове, открити в близост до него, експертите датират заравянето му по време на ранното царуване на 11-та династия, което продължава от 2125 до 1985 г. пр. Хр. Войниците играят важна роля в обществото по това време, когато Египет бива повторно обединен след години на гражданска война.

Ръководителят на разкопките, Хосе Галан от Испанския национален съвет за научни изследвания, казва, че новите открития могат да предложат един нов поглед към погребалните обичаи от тази епоха. "Това ни дава информация за продължителното използване на некропола и ... за период, който не е бил толкова добре документиран."

Откриването на гробници, принадлежащи на войници и наемници, които са имали висок статут във военновременното общество, е голяма рядкост, според Салима Икрам, професор по египтология в Американския университет в Кайро.

Понеже са били считани за хора, успокояващи обстановката след гражданската война, те вероятно са били богати и на тях се гледа с повече почит, отколкото в по-ранните периоди, и ето защо те са били хубаво погребвани.”, счита Икрам.

Откритият дървен ковчег, украсен с рисунки на Iker, представящ жертвоприношения на богинята на небето Хедър, е доста добре запазен.

Вътре в ковчега, археолозите намират мумията на Iker и разположени от ляво на нея два лъка и три жезъла, които са използвани, за да се посочи неговия висок ранг.

Откриха древна гробница на египетски воин

"Обикновено важните хора са носили жезъл, като начин да бъдат признати за предводители на племето или семейството", казва Галан.

Наличието на лъкове и стрели до мумията на Iker означава, че вероятно е бил наемен войник в услуга на фараона, въпреки че детайлите не са изяснени.

За да научат повече подробности за този древен воин, Галан и неговия екип имат план за изваждане на мумията от ковчега и подлагането й на рентгеново изследване.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати