Гробница хвърля светлина върху античен Перу

Гробница хвърля светлина върху античен Перу

Отрупана с богатства от стиловете на две древни цивилизации, 1500 гошишната гробница на индианците "кралят на блинг" е като никоя друга, според археолога Стив Бъргет разкрива National Geographic.

Открита в Перу в основата на ерозирала пирамида от тухли, гробницата постепенно разкри съдържанието си през миналото лято.

Сред находките са: 19 златни накита за глава, различни части от бижута и две погребални маски, както и скелети на двама мъже и бременна жена.

Мистериозното съдържание на гробницата, както и нейното местоположение, могат да хвърлят нова светлина върху тази малко позната култура.

Разположена около 750 км на север от Лима, новата гробница е открита в основата на Huaca EL Pueblo, пирамида от тухли, направени от кал, които са ерозирали и превърнали във висока, кръгла могила.

Властелинът на Ucupe - както местните жители го наричат, е бил на малко повече от 30 г., когато е починал, казва Бъргет. За погребението в гробницата, Властелинът е бил облечен в кралски одежди.

Тялото му е покрито с туника и верига от малки позлатени медни плочи, а лицето му е покрито с две погребални маски. 10 сантиметрова огърлица огражда врата му. На главата му има позлатена корона. Други шест корони и десет украшения за глава, наречени диадеми, са разположени върху тялото му.

Властелинът на Ucupe е бил опакован в голям вързоп от тръстика и текстил, както и предмети, сочещи политически статут. На върха на всичко е била поставена друга диадема, първото съкровище, което археолозите са открили.

Властелина е бил положен в гробницата върху друг мъж. От едната страна на втория мъж е имало друг мъж, върху който пък е положена бременна жена.

"Не знаем връзките между лидера и останалите мъже, " казва Бъргет. И "тази жена може да е била наложница или съпруга. Тя може да е починала по естествени причини, докато е била бременна."

Не е имало белези по костите, които да показват, че хората са били пренесени в жертва. Почти всичко, което Владетелят е носил - туника, накити на главата, маска на носа, е направено от позлатен мед. "Този човек трябва да е светел на слънчевата светлина – да заслепява”.

Никога досега археолозите не са откривали нещо подобно на Владетелят на Ucupe. Нечувано е досега да се открият толкова много погребални орнаменти само в една гробница.

Джефри Куилтър, заместник-директор на Музея по археология и етнология в Харвардския университет казва, че: "Да намериш, както изглежда местен владетел, който е бил част от по-голяма културна система, може да е бил относително независим – или може би не – ще бъде голям принос за разбирането на миналото."

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати