sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Ацтеките – Цивилизация и култура

Ацтеките – Цивилизация и култура

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669356
ацтеки

Регионът на Ацтеките

Повечето хора смятат, че древната цивилизация на Ацтеките възниква в района на съвременна Аризона, Ню Мексико, Невада и Колорадо. Историческата следа за този древен народ обаче започва в края на 12 век, когато Ацтеките мигрират към това, което сега е централно Мексико. Днешните мексиканци са от смесен испански и местен произход, потомци на така наречените Mexicas (Ацтеките), или от други местни племена на империята на Ацтеките и Мезоамерика. Днес, Мексико Сити е разположен в района, в който се е намирал най-богатият и главен град на Ацтеките.

Историческите сведения сочат, че Ацтеките са били напреднала и просперираща цивилизация, която е построила красиви и изискани градове. Имало е време, в което те са наброявали около 15 милиона души, живеещи в близо 500 общини. Ацтеките са били развити в културно отношение, музика, изкуства, занаяти и науки. Музиката играе важна роля в техните религиозни ритуали за хвалебствие на безбройните им богове. В столицата Теночтитлан са живяли около 300 000 души. В този известен град, правителството контролира и е било отговорно за наказанията, селското стопанство, както и за всички аспекти на икономиката.

Икономиката на Ацтеките

Ранната икономика на Ацтеките е от типа на бартерната система, още повече че това е било пре - капиталистическо общество. Малките покупки са били правени с какаови зърна, внасяни от низините.

Силно развитата империя включвала общество, което се състои от четири класи:

* Благородници (най-голямата сила)

* Обикновени граждани (по-голямата част от населението, предимно земеделски производители)

* Крепостни селяни (обработващи земите на благородниците)

ацтеки пирамида

* Слуги (длъжници, които не могат да си платят дълга)

Държавните позиции обикновено са били наследствени, но човек е можело да бъде награден с такава за примерна служба на императора.

Обществото на Ацтеките е силно зависимо от селското стопанство и най-вече отглеждането на царевица, въпреки че се е разчитало донякъде и на лова.

Ацтеките - живот и религия

Религията на Ацтеките е характерна с човешки жертвоприношения в богати церемонии за почитане на боговете. Облеклото е било от изключителна важност във всички аспекти на живота на Ацтеките. Те са почитали стотици богове и богини, като всеки от тях представя различен аспект на живота. Изработката и дизайна на дрехите, най-вече във висшето общество, е било форма на изкуство в културата на Ацтеките. Жените обикновено са изработвали дрехи, богато украсени с мъниста, цветя, и благородни метали. Златото е често използвано и е било в изобилие в империята на Ацтеките. В действителност, преследването на злато е основната причина Кортез да пътува за Мексико през 1519 г.

Церемониите са били от изключителна важност по време на земеделския сезон, за да се осигури добра реколта, както и при коронация на кралете. По време на тези церемонии се е правило жертвоприношение в името на боговете. Огромни храмове са били построени в чест на даряването на тези жертви. Известният Слънчев каменен календар, който е бил дванадесет фута в диаметър, представлява вселената за Ацтеките. Счита се, че сърцата на човешките жертви са били поставяни на този камък и дарявани на боговете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати