sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Златното съкровище от Свещари

Златното съкровище от Свещари

Златното съкровище от Свещари

Омуртаговата могила се намира край град Разград , близо до село Свещари. Разкопки се правят в там от 1992 г, но през 2012 г. археолозите намират съкровище, което съдържа златни накити с тегло около почти 2 кг. Откриватели са екипа на проф. Диана Гергова. В златното съкровище са открити много накити, върху които са изобразени различни животни. Според изследванията, които са последвали златото е дело на северните траки-гети и е от периода края на IV – началото на III в.пр.Хр.

Свещарското съкровище ще бъде изложено в Националния археологически музей от 14 ноември 2012 г. Няколко дни преди това златното тракийско съкровище беше показано на пресконференция. Ръководителят на разкопките проф. Гергова съобщава, че съкровището е открито в сандък, а могилата най-вероятно е била на гетския владетел цар Котелас . За него се знае, че е дал дъщеря си Меда за съпруга на Филип II Македонски – Котелас и Македонски са успели да накарат скитите да отидат на север.

Смята се, че златното тракийско съкровище е част от времето на възхода на гетската държава. Професор Гергова разказва още, че ден преди да намерят сандъчето със златните накити, змия се е завъртяла точно до кухината, където е било то, след което си тръгнала. Според проф. Гергова, змията е помогнала на екипа да намери съкровището.

През зимните месеци, могилата ще бъде заземена, а разкопките на това място ще продължат през пролетта, когато се очаква за тях да бъде осигурена и охрана, тъй като в целия комплекс има повече от 100 могили и след това откритие, иманярите ще проявят голям интерес към мястото. За да може да се проучи само тази могила, на археолозите ще им бъдат нужни над 100 000лв.

Всички западни медии отразиха новината за откриването на артефактите в северната част на страната. Според информацията, която се дава от БАН, тракийското златно съкровище намерено в Омуртаговата могила, край Разград, ще бъде изложено в Лувъра през 2014 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати