Животът на древните римляни

Древен Рим

В древния Рим отношението към жените е било много интересно – те са заемали доста по-високо положение, отколкото жените по цялото Средиземноморие в древността.

Римлянките свободно излизали да пазаруват, имали възможността да се хранят с представители на силния пол, да даряват големи суми за благотворителност.

Но политиката била недостъпна за жените. За символ на власт и богатство се смятал фалосът, затова фалически изображения са оставени в древен Рим.

Те са изобразени навсякъде - върху врати, печки, а в древния Рим е била много популярна птицата във форма на фалос като знак на мъжественост и власт.

Жените трябвало да раждат, което било опасно и често завършвало фатално, и да държат в ред къщата. Верността на мъжа към жената не се смятала за достойнство. Законът преследвал любовни афери с жени и дъщери на хора от властта. Това можело да се накаже дори със смърт и с посмъртно отнемане на всички богатства.

Римска колесница

Робите нямали никакви права, с тях всеки можел да се разпорежда, както пожелае. Въпреки това понякога се случвало между собственик и робиня да пламне истинска любов. За това свидетелства златна гривна, намерена върху женски скелет при разкопки. На гривната пишело: „На любимата робиня – от нейния господар”.

В Рим, до Троянската колона, имало голям пазар с полукръгла форма. Той се извисявал на цели шест етажа и на входа му имало сто и петдесет сергии, където раздавали безплатно брашно за хляб.

На горните етажи въртели търговия със зехтин, вино, плодове и зеленчуци, както и с подправки от далечни страни. На петия етаж се разполагала римската милиция и благотворителни организации. На шестия имало два големи басейна с риба.

Древните римляни отбелязвали 182 официални празника с театрални представления, по време на които се предлагали екзотични плодове и ястия.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати