sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археолози откриха мумията на Нефертити

Археолози откриха мумията на Нефертити

Археолози откриха мумията на Нефертити

По съобщение на канала Discovery, археологът от Йоркския университет (Великобритания) Джоана Флетчер, разполага с доказателства за това, че една от мумиите намерени в гробницата на Аменхотеп ІІ принадлежи на царица Нефертити.

Образът на легендарната жена на фараона Ехнатон и мащеха на Тутанкамон се е превърнал в символ на Древен Египет. Тя била не само забележително красива, но и имала изключително влияние в държавното управление. Съпругът й, Ехнатон - един от последните представители на т.нар. 18-та династия, управлявал Египет в продължение на 17 години през ХІV век до н.е. Той бил известен с това, че се опитал да направи реформа в религията и да въведе монотеистичния култ към бог Атон.

Някои египтолози предполагат, че скоро след смъртта на Ехнатон, неговата съпруга управлявала страната в качеството си на фараон. След като нейното управление завършило, тя била отхвърлена от древноегипетското общество. На около 30 годишна възраст, Нефертити напълно изчезнала от страниците на историята. До скоро археолозите дори не са предполагали, че ще открият мястото където е погребана.

През 1898 г. френският археолог Виктор Лоре открил и изследвал гробницата на Аменхотеп ІІ. В близост до мумията на фараона се намирали останки и на други хора. Съдейки по облеклото и характерните перуки, това били кралски особи. В една от стаите се намирали и мумиите на две жени - по-възрастна, млада - и на момче. По мнението на Джоан Флетчер от Йоркския Университет, една от трите мумии, вероятно е на самата царица Нефертити.

Според нея, за подобно твърдение има няколко доказателства, едно от които е обръснатата глава. Членовете на кралската фамилия от 18-та династия, както е известно, премахвали собствената си коса и носели различни по модел перуки. Освен това, на главата на предполагаемата царица са намерени и следи от превръзки, подобни на тези, които били носени от коронованите особи.

Ренгеновият анализ на мумията показал, че шията и раменете на мумията имат същата форма, както на изображенията и склуптурите на Нефертити запазени до наши дни. Изяснено било, че обеците в лявото ухо на жената са абсолютно същите, като тези на съпругата на Ехнатон. Но което е най-важно, тялото било балсамирано по същата технология, както и мумиите на фараоните от 18-та династия, при това мумифицирането било извършено много качествено.

Флетчер предполага, че тялото на Нефертити първоначално е било извадено от погребалната камера и изхвърлено навън, а по-късно намерено и върнато обратно от жреците. Впрочем, американския археолог Сюзан Джеймс се отнася към идеите на Флетчер скептично. “Ние знаем за мумията само това, че принадлежи на млада жена, починала по време на 18-та династия и принадлежала към кралското семейство, - потвърждава Сюзан. - Не можем да твърдим, че това са останките на царица Нефертити до тогава, докато не бъде направен ДНК анализ на мумията.

Рейтинг

5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Вяра
Вяра
22.10.2014 23:28
Ами да го направят тоя ДНК анализ какво дрънкат само.
3
0
никискии
никискии
05.12.2011 20:25
много яко !!!!!!!!!!
0
0
.мила
.мила
25.08.2011 22:03
Имам съмнение за това.
0
0
еличка
еличка
25.06.2011 17:54
Браво, браво мислих, че нищо не са намерили.
1
0