sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Великите открития на Архимед

Великите открития на Архимед

Великите открития на Архимед

Прочутият с откритията и изобретенията си Архимед е роден в Сиракуза, Сицилия през 287 година преди новата ера. Той загинал през 212 година преди новата ера.

Баща му бил известният астроном и математик Фидий, който изпратил Архимед още като дете да се обучава в Александрия. След завършване на обучението си Архимед се завърнал в Сиракуза и започнал работа при диктатора Херон Втори.

Тъй като при нашествието на римляните славата на отбранителните съоръжения на Архимед стигнала до военоначалника им Марцел, той поискал да заловят изобретателя жив. Войник, който не чул заповедта, убил учения.

Според завещанието на Архимед върху гроба му била сложена сфера, която била вкарана в цилиндър, върху който имало надпис, че съотношението на обемите им е равно на две към три.

Архимед се отличавал от съвременниците си с това, че имал прекалено напредничаво мислене. Той специализирал в математиката и геометрията. В общество, в което думата мириада – десет хиляди – е било символ на безкрайността, Архимед разработил прецизна наука за цифрите и ги преброил до 10 на шестдесет и четвърта степен.

Архимед положил основите на интегралните изчисления и на теорията на свръхмалките числа. До нас са стигнали малко от трудовете на Архимед, повечето са изгорел в двата пожара в Александрийската библиотека, запазени са само някои преводи на арабски и латински.

Архимед е автор на прочутата фраза: „Дайте ми опорна точка и аз ще обърна Земята! ”Той е и автор на прочутата фраза: „Еврика! ”, която се превежда като „открих”. Херон се съмнявал дали в златната му корона нямало и примес на сребро и Архимед се чудел как да измери обема й. Той направил откритието във ваната, тъй като установил, че от нея се изплисква толкова вода, колкото е обемът на тялото, което се потапя в нея.

Архимед направил много изобретения и в това отношение може да се сравни с Леонардо Да Винчи. С помощта на неговото изобретение, известно като винта на Архимед, се пресушавали цели реки. Той представлявал винтова помпа.

Архимед е изобретил и играта стомахион – от плоски парченца с различна геометрична форма се прави фигура на човек или животно.

По време на обсадата на Сиракуза от римляните Архимед надминал себе си.

Той направил Лапата на Архимед – уникална подемна машина, праобраз на съвременния кран. Когато римски кораб се опитвал да акостира в пристанището, този кран хващал кораба за носа, вдигал го и го обръщал, като всички на борда му се давели.

Римляните били шокирани от машините на Архимед и когато виждали висяща дъска от крепостните стени, бягали, защото мислели, че това е поредното му адско изобретение.

Катапултите на Архимед обстрелвали римските кораби с огромни камъни, чупели ги и те потъвали. Тогава римската флота акостирала недалеч от града. Архимед конструирал огромно огледало, концентрирал слънчевата светлина върху флотата и всичко изгоряло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 5
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
еръд
еръд
19.05.2014 14:15
гфджфхг
0
1
hasan
hasan
18.12.2013 19:27
много интересно
1
0
edno momi4e...
edno momi4e...
02.10.2012 06:36
интересно!
3
0