Александър Македонски - въплъщение на ужаса в Азия

Александър Македонски - въплъщение на ужаса в Азия

Александър Велики се превръща във въплъщение на ужаса за цяла Азия. През декември 332 г. пр. Христа той влиза в Египет. Той разкрива египетската цивилизация пред останалия свят.

След поражението на пълководеца Мегнон при река Граник самият персийски император Дарий III излиза от Вавилон, за да спре настъплението на Александър Велики. Неговата войска е два пъти по-голяма от тази на македонския владетел. Въпреки това Александър Велики не отстъпва, както се предполага, че ще направи, а през месец ноември 333 г. пр. Христа се изправя срещу Дарий III в битката при крепостта Исос.

Персийската войска е съставена от над 150 000 гръцки наемници, стрелци с лъкове, пехотинци и кавалеристи. Никой никога не е успявал да я победи. Александър Македонски обаче неспирно обхожда редиците на своята армия с думите: “Настъпи последният час на велика Персия! ”. Последвалата битка е с ужасен изход за персите. Александър знае, че главната заплаха идва от кавалерията на врага. Военната му стратегия предвижда атаки от няколко страни с малки отряди, които да разбият пехотата и стрелците. Този план донася и победата.

След поражението Дарий III успява да избяга невредим от бойното поле. Александър пленява колесницата и лъка му, а македонските войници откриват в бойната палатка на персийския владетел купища скъпоценности, злато и сребро. Александър Велики се окичва с тях като истински покорител на Персия. Сред плененените в битката са майката и дъщерята на Дарий III. Според съчинение на древен философ Александър взел за съпруга жената на Дарий и тя му родила син, който нарекли Херкулес.

Следващата цел на Александър е град Тир. Това е един от най-големите градове на Персия, построен на остров на около километър от брега. Седем месеца войниците на Александър строят мост до острова, по който да премине македонската армия. За падането на града разказва римският автор Квантос Руфус в своята “История на Александър Велики от Македония”.

Александър Македонски - въплъщение на ужаса в Азия

Тир имал население от 23 000 души, повечето от които били жени и деца. В града се намирал и храмът на Херкулес. След като влязъл в Тир Александър Македонски наредил 13 000 жени и деца да бъдат пленени и отведени в робство. 2000 мъже били разпънати на кръст. Такова било наказанието за жителите на града, които не се предали веднага. За да отбележи победата си, Александър се качил на най-високата обсадна кула и вдигнал ръце във въздуха като велик император. Войниците му го помолили да не го прави, защото така се излагал на стрелите на скрити врагове, но той не ги послушал.

Подобна е и съдбата на Газа (днешна Палестина). Вражеските войски предвожда пълководеца Батис, когото македонците залавят и отвеждат при Александър Велики. Батис отказва да коленичи доброволно пред владетеля. Заради това той е вързан за колесница и влачен с часове около градските стени. След смъртта му Александър заповядва да го погребат с почести.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
09.08.2018 18:58
I'm Alexander the Great, next president of Bulgaria. President Republic Bulgaria.
0
0
Анонимен
Анонимен
09.08.2018 18:54
Към " Аз" - Александър кой е насилвал, а ? Смееш да го наречеш насилник, тиранин и деспот. Наричаш неговата смърт позорна. Твоята смърт ще бъде такава, защото след време ще бъдеш забравен, дори и от близките си. Доколкото до Александър, той каквото и да е направил е останал в историята и ще бъде споменаван с по веки веков от хората, защото той е най великият пълководец живял някога.
0
0
Анонимен
Анонимен
09.08.2018 18:45
sonya - Tи си срам за човечеството, защото в жалкия си живот нищо не си постигнала и няма да постигнеш. Александър е градил град след град, които и до днес съществуват. Той е ненадминат в своето дело. А до колкото до неговите убийци, те са едни слаби завиждачи като теб. Съветвам те да изгледаш филма, да прочетеш няколко книги за Александър, за да разбереш че той е най великия човек раждал се някога. А ти си един провал в нищожното си съществуване, което след години ще бъде забравено, а Александър ще бъде помнен вечно.
0
0
до красимир
до красимир
17.11.2013 21:54
само ще допълня че потомци на тези сто воини които александър оженил за сто благородни дами от балхарриа или бакрия , ТА потомците на тези войни са прбългарите , което ще рече че прабългарите са потомци на македонците и което пак ще рече че ние сме потомци също на македонците чрез прабългарите
0
0
Uahahaha
Uahahaha
03.08.2013 11:58
Александър македонец, Аристотел, и той да го убие. Ми то и Адам и Ева и те ще да са били македонци.
0
0
Красимир
Красимир
21.12.2012 15:19
Аз ще допълня че в похода си към Азия Александър не е успял да победи единствено нашите прадеди , но все пак е намерил решение на проблема си с нас взел е за жена една от най красивите Български девойки Роксана и е накарал войниците си да се женят за нашите красиви жени .Само така е могъл да влезе в непревземаемият град Балх .
0
0
Сирма
Сирма
09.01.2012 22:32
По-долу се чете нещо и за учителя на Александър Македонски-Аристотел/написано от Соня/.Аристотел ни е известен като грък,но всъщност не е.И той е македонец,роден на полуостров Халкидика.Баща му е бил придворен лекар на царя Аминта.Аристотел загубил майка си много малък и баща му го водел навсякъде с него.В италианската Wikipedia е написано за Аристотел,че той докато бил живеел в Атина всяка година плащал разрешение за пребиваване,т.е гърците го имали за чужденец.Също пише,че той нямал право да притежава в Атина нито къща нито имот.Имал школа но за нея плащал!Помислете си-какъв грък е бил тогава великия Аристотел?
0
0
виж кво пише
виж кво пише
20.12.2011 19:08

НАПЪЛНО ВЯРНОО(цитирам по надолу от коментар) !!! той не е срам за човечеството. Наскоро гледах филма ии там се обясняват повечето въпроси!Александър не е срам за човечеството! Той е сътворение на Бога точно такова, каквото Му е трябвало. Да даде възмездие на тези евреи, които не са Го почитали. Създавали си идоли и им се кланяли. Бог е казал:"Ще ви пратя Китимите за да ви покажа Кой съм и какво мога!" Всяко създание на Бога било добро или лошо е направено с цел. Александър е необикновен с ума си, силата си, изненадата си и преголямата империя дето създаде. Другите империи след него правеха хората роби, но той ги оставяше свободни-да се женят от всички народности и да се чустват хора. За това е наречен, че е Велик. Той е виждал много ясно още тогава нещата за свободата на личността. Ние в днешно време имаме САЩ и ЕС, а той го е замислял още преди Христа.

0
0