Жреците на свирепата богиня Кали

Жреците на свирепата богиня Кали

Сектата на удушвачите-туги възникнала в Индия преди векове, но била разкрита едва в началото на ХІХ век. Помежду си членовете й се наричали фансигари, тоест хора от примката.

Сектата се попълвала от 10-12 годишни момчета, близки роднини на вече утвърдени туги. Ритуалът на приемането се провеждал навън и след отправена молитва към богинята Кали да одобри кандидата, участниците замирали в очакване да прелети птица или да премине животно - сигнал за съгласието на богинята.

Новоприетият започвал дейността си като откривател на най-подходящите места за извършване на злоумишлени убийства. Оставал на тази длъжност няколко години, като ежедневно доказвал вярността си към сектата. После го повишавали в длъжност удушвач, което отново ставало със специален ритуал.

Кандидатът заставал в кръг, очертан върху пясък с магически знаци и оставал там четири дни, през които постоянно се молел. Хранел се само с мляко. На петия ден му връчвали въже с примка и го провъзгласявали за пълноценен удушвач.

Заклевал се да пази тайна за дейността на сектата, насочена към унищожение на човешкия род, за най-кратко време да убие колкото се може повече хора.

Жертвите му били изпращани от богинята Кали - с нейна помощ просто се изпречвали на пътя му. Нямал право обаче да удушава жени, които пътуват сами, прокажени, сакати или представители на онези касти, които били под защитата на Кали.

Френският пътешественик от ХVІІ век Тевено написал в своите дневници, че по пътищата от Делхи до Агра тугите са на всяка крачка. За да измамят доверчивите пътници, използвали за примамка привлекателни девойки, обляти в сълзи. Пътниците спирали, предлагали помощ, а девойката ги отвеждала встрани от пътя, където чакали туги. Те удушавали жертвата с жълт копринен шал, на единия край на който имало завързана сребърна монета.

Сектантите нападали самотни хора, но и групи пътници. Не оставяли живи свидетели. Убивали дори добитъка на жертвите.

Според легендата богинята Кали, заради която убивали, е родена от огненото око на бог Шива. Излязла от там като вече оформена жена. Кали олицетворявала злите духове, изпитвала наслада при вида на пролята човешка кръв, носела болести, разрушавала...

Тугите били жреците на свирепата богиня Кали - поклонници на смъртта, които се стремят да утолят безкрайната й жажда за убийства.

Отначало Кали се втурнала да изтреби всички хора и щяла да ликвидира човешкия род, ако не се намесил бог Вишну. Той заставил Кали да превърне всичката пролята кръв в живи същества. Ето защо кръвожадната богиня използвала хитростта тугите да не колят, а да душат жертвите и така да не проливат кръв.

Освен това започнали да крият телата на убитите и да унищожават следите от престъпленията си, за да не разбере бог Вишну за злосторничествата на тугите, пише сп. "НЛО".

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати