Виното в Древна Гърция

Виното в Древна Гърция

В продължение на векове древногръцките партита с вино са променяли статута си: през четвърти век преди новата ера пиенето на вино на публично място е можел да си позволи далеч не всеки.

Чашите за вино, които са се използвали по време на тези срещи, наречени симпозиуми, отразяват историята. Чашите във вид на купи заемали централно място на симпозиумите.

Всеки от участниците в срещата пиел еднакво количество вино, смесено с вода. Всички участници сядали върху специални дивани, разположени във формата на кръгове или квадрати.

Предметите, които масово са се използвали в древността, могат да разкажат много. Както социалната система търпяла развитие, така и чашите за вино еволюирали.

Виното в Древна Гърция

От обикновени чаши за вино се стигнало до невероятни произведения на изкуството, украсени със сребро и скъпоценни камъни.

По времето на железния век, т.е. от 1100-та до 700-га година преди новата ера, симпозиумите станали достъпни само за представители на елита.

Чашите за вино по онова време били толкова обикновени, че след приключването на срещата се изхвърляли. През 500-та година преди новата ера се увеличило количеството на използвани чаши за вино.

Това означава, че симпозиумите са станали по-демократични, тъй като количеството чаши за вино, предназначени за приятелско събиране в домовете на хората превъзхождало значително количеството на обикновените съдове.

През 400-та година дизайнът на чашите за вино еволюирал, като те останали червени на цвят, но били високи и продълговати. След като гърците преживели чумата, те не обръщали голямо внимание на дизайна на чашите.

Но още тогава се правели имитации на сребро – чашите от черна глина се обработвали така, че повърхността им да блести. Тази тенденция на имитации продължила до 323 г. преди новата ера.

След това настъпил периодът на украси във вид на човешки фигури. Древногръцката демокрация изчезнала и симпозиумите отново се превърнали в срещи, на които се допускали само представители на елита.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Vanq Nikolaeva
Vanq Nikolaeva
15.09.2014 16:12
харесвам
0
0