Древноегипетски маски издават болестите на предците ни

Древноегипетски маски издават болестите на предците ни

Маските, които покривали главите на египетските мумии, дават информация за болестите, от които са страдали хората в древността, смятат американски учени.

Международен екип от експерти анализирал 32 маски на мумии на 2000 години, съхранявани в Британския музей и в музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк. Резултатите от анализа били съпоставени със симптомите на мозъчни и нервни заболявания.

Изследването на неврологичните заболявания в древността е трудно, защото липсва добре запазена мозъчна и нервна тъкан. Изследването обаче показало, че от древните маски може да се извлече ценна информация, отбелязва Джон Стивънс от Националната болница по неврология и неврохирургия в Лондон (Великобритания).

Той добавя, че "диагнозата", получена при изследването на маските, е била потвърдена от анализи на черепа на мумията. Анализът на други трийсетина нормални черепа, както и на над 200 маски убедил експертите, че когато е изобразено изкривено лице, не става въпрос за небрежност от страна на древния портретист, а за обективно заболяване.

Когато маската показва асиметрично лице, същата асиметрия се повтаря в черепа на изобразения на нея човек, уверява Стивънс. Екипът, ръководен от Ото Апенцелер от Научноизследователска здравна фондация в Ню Мексико (САЩ), изследвал маски от гръко-римската епоха.

По това време сред представителите на египетската средна класа били популярни маските, които покривали главата на мумията и трябвало да представят покойника в отвъдния живот. На една маска е изобразен млад мъж с асиметрично лице.

Анализът на черепа му също показвал класически симптоми на прогресивна лицева хемиатрофия, а именно изтъняване на черепа от едната страна и стапяне на намиращите се отдолу тъкани.

Сред маските учените открили два случая на синдрома на Пари-Ромберг, при който лицевите кости се разрушават, един случай на овални зеници, който се свързва с форма на диабет. Три други маски носят белезите на нервно заболяване.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати