И древните египтяни са страдали от атеросклероза

И древните египтяни са страдали от атеросклероза

Атеросклерозата не е заболяване на нашето съвремие. От нея са страдали дори и древните египтяни преди 3500 години. Това установи международен екип от учени чрез компютърен томограф.

Екипът от кардиолози, начело с д-р Грегъри Томас от Калифорнийския университет "Ървайн" и Адел Аллам от Университета "Ал Азар" в Кайро, съвместно с египтолози, предприеха най-обширното компютърно томографско изследване на съдовото заболяване на египетските мумии.

Учените сканирали 22 мумии в Египетския музей в Кайро. Изследователите успели да локализират и идентифизират проводяща тъкан в 16 от 22-те мумии. При 9 от тях установили видими следи от артериална калцификация, която е характерна за атеросклерозата.

Атеросклерозата е едно от най-често срещаните заболявания на нашето съвремие. Разпространението на атеросклерозата и свързаните с нея сърдечно-съдови болести (исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт) може да се сравни с епидемия, обхванала цивилизованите страни през XX и XXI век.

Винаги се е смятало, че атеросклерозата поразява основно възрастните хора и че е неизменен спътник на старостта. През последните години заболяванията, причинени от атеросклерозата спохождат и по-млади хора.

Атеросклерозата представлява общо съдово заболяване на организма, което е свързано с нарушение на мастната обмяна. Характеризира се с увреждане на големите и средните артерии, като се засягат предимно тези на сърцето, главния мозък, бъбреците, долните крайници, а също така гръдната и коремна аорта.

Следи от калцификация са открити в мумиите на мъже и жени, живели между 1570 година преди Христа и 364 година след Христа.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати