Мъдри мисли от Хипократ

хипократ мъдри мисли

Обучението по медицина в съвременните медицински университети завърша с тържествено полагане на Хипократовата клетва. С това обучаваният до момента студент по медицина официално става лекар. Кой е Хипократ и с защо клетвата на всеки лекар да работи за здравето на пациентите си е посветена на този човек?

Изборът не е случаен. Хипократ е известен като Бащата на медицината и признанието е напълно заслужено. Този древногръцки медик, живял между 430 и 200 години преди Христа полага основите на медицинската наука с трудове за лечение на болестите, документирани и прокламирани още от Аристотел и Платон.

На Хипократ днешната наука дължи разбирането за връзката между околната среда и болестите. Той е и ученият, който предлага практическите постижения на отделни лекари да бъдат записвани, за да се изучават и прилагат от други лекари. Хипократ първи застъпва виждането, че начинът на живот и хранене имат значение за появата и развитието на различни заболявания.

Неговите достижения като лечител, а също и разбиранията му по много въпроси на битието за щастие са запазени под формата на афоризми и разкриват дълбокото познаване на същността на живота и процесите, които го движат.

Ето някои от мъдростите на Хипократ, които си струва да бъдат прочетени и осмислени.

За причината за болестите Хипократ съветва да се отстрани причината, за да се излекува болестта, а не да се лекуват само симптомите.

Разбирането за взаимовръзките, които съществуват между лечението, лекуващия и лекуваният Хипократ изразява в афоризма си: болест, болен и лекар са трите елемента на изкуството на медицината.

Той разбира също така, че лечението е процес, който се нуждае не само от умение на самия лекар, както и възможностите на медицината, но и от грижа и обич към болния, защото добротата също има лечебна сила.

На вечният въпрос откъде идват болестите, Хипократ има свой отговор и той гласи, че човешкият мозък съдържа в себе си причината за много от тях.

Отдавайки дължимото на лечебните умения на лекаря и на науката медицина, Хипократ все пак признава, че лекарят лекува, а природата е това, което има силата да излекува.

Наред с мъдростите за лечението и силата на науката, Хипократ оставя и своите виждания на живота, някои от които днес са крилати фрази, като например: Изкуството е вечно, а животът - кратък!

Несъмнено най-великият лекар на Античната епоха е притежавал не само лечителски дарби, но и забележителен ум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати