sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Императорът на Китай имал собствен хладилник

Императорът на Китай имал собствен хладилник

Нина НордНина Норд
Джедай
788529
Императорът на Китай имал собствен хладилник

Древните жители на Китай са автори не само на барута и на хартията, но и на изключително много изобретения, полезни в ежедневието. Макар и в примитивен вариант, те изобретявали битови уреди.

По време на разкопки в район, близо до бившата китайска столица Сиан археолози се натъкнали на охлаждащо устройство, което е направено преди повече от две хиляди години.

„Хладилникът” е открит на мястото, където преди векове се е намирала императорската резиденция. Той представлява няколко керамични пръстена, всеки с диаметър 1.1 метър и височина 33 сантиметра.

На дъното на този своеобразен кладенец са били поставени тръби за течаща вода, която охлаждала продуктите, наредени в него. Тръбите стигали от реката до двореца.

Учените твърдят, че откритото от тях съобъжение не е обикновен кладенец, тъй като кладенците по онова време са били доста по-дълбоки. Подземната вода в района е на много метри под почвата.

Сред другите полезни изобретения на древните китайци е коприната. Те забелязали, че копринените буби плетат какавидите си от красиви и здрави нишки.

Те започнали да развъждат копринени буби, размотавали какавидите им, а от нишките започнали да предат изключително тънка и блестяща тъкан – коприната.

Изисканите китайски платове станали мечта на богати красавици от много страни. Коприната струвала адски скъпо. От растения, камъни и глина китайците правели бои, които били ярки и не променяли цвета си.

Китайските художници открили тайната на лака, с който покривали дървени изделия, чадърчета и дори обувки, като ги правели блестящи и водоустойчиви.

По време на пътешествията си древните китайци се ориентирали не само по звездите, а открили най-древния компас. В центъра на лист от полиран бронз те поставяли лъжица, направена от порода с примес на магнит. Дръжката й сочела на север.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати