Николай ІІ - живот и управление

Николай ІІ - живот и управление
Снимка: wikipedia.org

Пред нощта на 17 юли 1918 година са екзекутирани семейство Романови - цар Николай ІІ, царица Александра, дъщерите им Олга, Татяна, Мария и Анастасия, както и престолонаследника Алексей. Те са застреляни, като указанията са да бъдат улучени в сърцето.

За момичетата заповедта се променя. Те са убити от упор и непосредствена близост. Това се е наложило, защото куршумите отскачали от телата на княгините. Причината е, че в корсажите им са скрити общо 8 килограма скъпоценности.

Дали са искали да се откупят, или да спасят поне част от несметните богатства на императора? Остават само догадки за причините да се укрият скъпи накити в дрехите на княгините.

Руският император Николай ІІ в момента на смъртта си е най-богатият човек в света. Той притежава недвижима собственост и скъпоценности за 45 милиарда долара.

Богатството на царския двор е легендарно. На царя принадлежи 70 процента от земята, което на практика означава, че Николай ІІ е притежавал една десета част от земното кълбо. Златото, бижутата, дворците, произведенията на изкуството са представлявали една немислима и колосална за времето си сума. Недостатъчна обаче да му осигури право на живот.

Защо най-богатият монарх в света завърша живота си така трагично? Къде се коренят причините да се стигне до революция, помела завинаги империята? Може би в историята на Николай ІІ се крият поне част от отговорите.

Николай ІІ - житейски факти

Няколко месеца след Октомврийската революция настъпва не само краят на император Николай ІІ и семейството му, но и на династия Романови, управлявали Русия в последните 300 години. Фамилията успява да обедини руските земи, да превърне държавата в империя, разпростряла се на два континента.

Русия при Романови, включително при Николай ІІ, е много по-голяма от всички съседни страни. Златните резерви, които притежава, са най-големите, но въпреки богатствата си е доста изостанала. Младият император Николай ІІ, който заема престола само на 26 години, не се оказва новатор. Той предпочита да следва абсолютизма, вместо да потърси място за империята си в новото модерно време. Изборите, които прави, се оказват неудачни и резултатът е трагичен за него и семейството му.

Ще проследим събитията в тяхната хронология. Николай ІІ Романов е най-голямото дете на руския император Александър ІІІ и императрица Мария Фьодоровна. Рождената му дата е 6 май 1868 година. В семейството на хармонични личности и добри хора, като императорът и съпругата му, младият престолонаследник получава блестящо домашно образование и възпитание в благонравие, сърдечност и доброта.

Религиозното и военно обучение, водено в последните 5 години от видни академици, е по внимателно подготвена индивидуална програма. Тя включва както изучаване на немски, английски, френски, руски езици, история и литература на Русия, така и военно дело.

Престолонаследникът е силно впечатлен от руската армия. За него тя представлява олицетворение на мощта на Русия и на нейното величие. Сам Николай ІІ служи в Преображенския полк, а по-късно още около 2 години в хусарски полк, както и в артилерията.

За да се запознае с държавните дела още от ранна възраст, младежът участва в Държавния съвет и Комитета на министрите. Като част от обучението си посещава руски губернии, както и други държави.

С отлично образование и възпитан в дух на любов към Русия и отговорност за нейната съдба, Николай ІІ приема престола след смъртта на баща си, още съвсем млад. Той смята да следва руските традиции и идеали.

Под ръководството на Николай ІІ Русия се превръща в аграрно-промишлена държава. Градовете се увеличават числено и като размери, строят се железопътни линии и нови предприятия. При Николай ІІ Романов руското население се увеличава най-значително. Сам императорът подкрепя както стопанското развитие на страната, така и културния разцвет, който настъпва. Материалното благополучие на държавата нараства чувствително.

Династия Романови и Николай II

По идея на императора се осъществява и първата инициатива за разоръжаване, като се подписват Хагските мирни конвенции през 1899 и 1907 година. Създаден е и Международният съд в Хага, който действа и днес.

Все пак нещата в Русия не изглеждали еднакво от всяка гледна точка. Народът вдигал бунтове, защото гладувал, а елитът живеел повече от разточително.

Царските деца получавали годишна пенсия от 280 хиляди рубли, а близките родственици на царя по 1 милион при навършване на пълнолетие. Такава стойност имали и зестрите на княгините.

За всички 60 членове на царското семейство важало правилото, че не подлежат на съдебно преследване. Всички спорове се решавали от царя с максимално снизхождение.

И макар самият Николай ІІ да не бил претенциозен и да се носел съвсем скромно, останалите членове на фамилията се възползвали от позицията си в двора, за да трупат богатства чрез корупция.

В дневници на министри на царя е записано отчаянието им от невероятната корупция. Безотговорното поведение на великите князе било с колосални размери.

Огромни средства се отделяли за сигурността на царя. Убийството на Александър ІІ се запечатва толкова дълбоко в съзнанието на Николай ІІ, че той живее почти непрекъснато в страх от атентат.

Императорът води живот, откъснат от руската действителност, но все пак той сам се чувства дълбоко свързан с народа. Един пътуващ проповедник - Распутин, успява да заеме високо положение в двора, защото царят го вижда като представител на обикновения, руския народ, който му е скъп.

Семейството, което създава императора с принцеса Алиса Хесен- Бармщат, приела името Александра Фьодоровна, прилича на семейството, в което сам Николай ІІ расте. Той е добър, възпитан и грижовен баща, какъвто е бил баща му за него, с безупречна съпруга, дала прекрасно възпитание и образование на децата му. Животът на императорската двойка е проникнат от взаимна любов и от любов към Русия, но поведението на царския двор остава неовладяно и то е една от причините недоволството да се трансформира в революция.

Преди да бъде екзекутиран последният руски император болшевиките одържавяват богатствата на двора. След 3 години от огромните златни резерви не остава нищо. Съдбата на милиардите на Николай ІІ е неясна.

Дълго време неясноти има и относно съдбата на всички членове на семейството. Десетилетия се носят легенди, че не всички от децата на императора са намерили смъртта си, тъй като при откриването на телата им през 1991 година две от тях липсват. Дълго витаят слухове и легенди, че най-малката от дъщерите - принцеса Анастасия се е спасила. Откриването и идентифицирането на всички тела през 2007 година накрая разкрива жестоката съдба на последния император и на неговите наследници.

Краят на Николай ІІ - край на династия Романови

Последният Романов слага край на династията, която е едва втората в управлението на страната. От Михаил Романов до Николай ІІ за 300 години представителите на тази династия показват на практика че възходът и падението на династичната фамилия често са съпътствани от възход и падение и на държавата, която управляват, а за грешките се плаща тежко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати