Уникален подземен комплекс на 2000 г. разкриха в Йерусалим

Уникален подземен комплекс на 2000 г. разкриха в Йерусалим

Подземен комплекс на повече от 2 000 години, прокопан в скалата под Западната стена Йерусалим, откриха археолози преди дни.

Разкопките са водени от Барак Моникендам-Гивон и Техила Садиел.

Съоръжението се състои от няколко стаи. Според учените комплексът вероятно е използван от местните жителите, преди да бъде разрушен Вторият храм на римляните през 70-а година сл. Хр.

Археолозите съобщават, че структурата е била покрита изцяло от мозаечен под на обществена сграда, построена върху него преди 1 400 години, по време на Византийската империя.

Учените, участвали в разкопките, определят находката като уникална. Те обаче още не са сигурни каква е била целта на подземния комплекс в Йерусалим.

Йерусалим

Археолозите се затрудняват да определят какво е наложило влагането на такива огромни усилия при прокопаването на комплекса в твърда скала, само за да бъдат оформени няколко стаи.

Освен впечатляващия комплекс археолозите са открили още останки от маслени лампи, съдовете за готвене, каменна чаша (уникална по рода си, датираща от периода на Втория храм). Намерено е и каменно корито, използвано за ритуално пречистване.

След разрушаването на Втория храм Западната стена е единствената, която се е запазила. Затова се счита за най-свещеното място на изповядващите юдаизма.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати