Влизането на Исус Христос в Йерусалим: История на Цветница

Влизането на Исус Христос в Йерусалим: История на Цветница

Цветница или Палмова неделя е неделята преди Великден. С нея отбелязваме влизането на Иисус Христос в Йерусалим и началото на Страстната седмица.

Какво се е случило на първата Цветница?

В близост до града Иисус спира своите ученици и заръчва на двама от тях да отидат и да вземат едно магаре от близкото село. Казва им, че ако някой ги попита какво правят, те трябва да му кажат, че Господ се нуждае от него и съвсем скоро ще го върне.

По онова време Йерусалим не е бил много голям град, с не повече от 50, 000 души население. В този ден обаче в града са се събрали двойно и тройно повече поклонници. Палмова неделя по онова време е съвпаднала с еврейския празник Пасха.

С влизането в града хората го посрещат екзалтирани, разстилайки по пътя му дрехите си и палмови клонки. С това те изразявали своята почит. Много от хората го последвали, образувайки шествие. По пътя те викали Осанна!

В много държави Цветница се празнува като се организира шествие към църквата. Хората носят палмови, върбови или други клонки.

Влизането на Исус Христос в Йерусалим са хвърляли палмови клонки

Откъде идва името Цветница?

Денят се нарича Цветница или Палмова неделя поради една основна причина. Иисус влиза в Йерусалим на гърба на едно магаре и хората излизат по улиците, за да посрещнат Спасителя. Те поставят палмови клонки и цветя по улиците, засвидетелствайки му своята любов и признателност.

Какво правим на Цветница?

В България на този ден имен ден празнуват всички с имена на цветя и дървета. Хората отиват в църква, за да се пречистят и да получат върбова клонка за здраве. Тази клонка се поставя на важно място в дома.

На Цветница въпреки постите се разрешава риба. Останалите ястия трябва да са постни.

На някои места в България има вярване, че на Цветница душите на мъртъвците чакат своите близки. Затова и там хората носят храна на гробищата. Извършват се различни обреди.

История на Цветница

Защо цветя на Цветница?

Цветето е символ на младост и красота, на пролетта и възраждането на живота. И тъй като Цветница се празнува през пролетта, когато природата се възражда за нов живот, съвсем нормално е точно цветята да бъдат избрани за символ на този ден. Още от древни времена различните цветя и билки притежават различни лековити сили. Съвсем логично е в християнството те да бъдат свързани с някой светец или със самия Иисус Христос.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати