Д-р Менгеле - кратка биография

Д-р Менгеле

Макар днес да е ясно, че зверските експерименти над невинни човешки същества, проведени в немските концентрационни лагери, да са довели до значителен подем в медицината, това не ги прави по-малко ужасяващи.

Тук ще ви запознаем накратко с биографията на един от най-ужасяващите експериментатори, останал известен в историята като Ангела на Смъртта. Това е доктор Йозеф Менгеле, който успява да се спаси от проведения след войната Нюрнбергски процес и бяга в Бразилия, където умира от естествена смърт.

Йозеф Менгеле е роден на 16 март 1911 г в баварския град Гюнцбург. От рано започва да проявява интереси към философията, която започва да изучава в Мюнхен. Завършва и медицинския франкфуртски факултет, а през 1938 г. вече е с титла Доктор по медицина.

Когато е едва 20 годишен, той влиза в Щалхайм - военна националистична организация на ветерани от Първата световна война, а през 1934 г. става член на SA.

През 1937 г. Менгеле влиза в NSDAP, а през 1938 г. в SS като военен лекар. През следващата година сключва брак с Ирене Шоенбайн, за която и се жени.

Д-р Менгеле - кратка биография

Менгеле, който участва и във военните действия през войната, е ранен и съответно става негоден за фронта. По негово лично желание е назначен от Химлер за лекар в концентрационния лагер в Освиенцим, а по-късно в Аушвиц, където си спечелва и прозвището Ангела на смъртта.

Първоначално работата на Менгеле се състояла в това да определя кои лагеристи да останат живи с цел научни изследвания и кои да бъдат изпратени в газовите камери. Както е твърдял самият Менгеле Wenn die sowieso ins Gas gehen, ... Die gibt es nie wieder, diese Chance, което в превод би гласи: След като така и така ще умрат в газовите камери... Подобна възможност никога няма да съществува. Под "възможност" се подразбира именно експериментите с хора.

Менгеле отделял особено внимание на близнаците, защото те били чудесен генетичен материал за изследване. Това е причината голяма част от децата близнаци да са били подложени на научни опити, предимно с цел установяване как точно се предават гените. Все пак от най-важно значение била чистотата на расата.

Друга важна дейност, с която се занимавал Менгеле, била инжектирането на вируси и изпробването на непознати за хората медицински препарати. В името на медицината и на нейното развитие човешкият живот не бил значим, а общото благо за човечеството...

До смъртта си през 1979 г. Йозеф Менгеле не се признава за виновен и не изпитва покаяние за действията си.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати