Дъвка на шест века даде пълна ДНК информация за древно момиче

Дъвка на шест века даде пълна ДНК информация за древно момиче

При разкопки в Силтхолм, Дания, археолози от музея Лоланд-Фалстер са открили малко парченце брезова смола. Според СNN, въпреки че подобни открития не са редки, именно в това парченце древна дъвка се е съхранил пълният геном на момиче, живяло преди 5700 години.

Науката отдавна е доказала че древните дъвки се получавали, като се нагрее кората на бреза. В дадения случай изследването разкрило генетичните следи и дори оралните микроби на човека. Това позволило на учените да изяснят, че става въпрос за момиче, живяло на територията на съвременна Дания.

Учените я кръстили Лола, в чест на острова Лоланд, където се провели разкопките. Тя е имала сини очи, смугла кожа и тъмни коси. Изследването показало, че Лола се е хранела с орехи и е имала алергия към млечни продукти.

Тоест момичето от древността е имало непоносимост към лактоза, което съответства на съвременната теория, че при човека винаги е било така и едва след опитомяването на някои животни постепенно сме придобили способността да преработваме млечни продукти.

Брезова смола е древната дъвка

Генният анализ свързал Лола с ловци от континенталната част на Европа. Освен това някои открити бактерии в древната дъвка показали, че момичето е имало заболяване на зъбите и това е една от причините да дъвче брезова смола, в нея се съдържа естествен антисептик, който помага за болката.

Разкопките на Силхолм са уникални. Според автора на изследването Тайс Йенсен почти всичко консервирано в калта, така че органическите останки са се съхранили изключително добре.

Находките показват, че хората интензивно са експлоатирали природните ресурси в този период, когато в Южна Скандинавия тепърва са се появили земеделието и домашните животни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати