Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древни Цивилизации»Цивилизацията Наска - какво знаем за нея?

Цивилизацията Наска - какво знаем за нея?

линии в Наска

В южната част на Перу, на север от град Наска, на едно обширно пустинно плато се виждат оформени чудни фигури. Те изобразяват екзотични животни като игуаната и кондора, но и риби, дървета, човешки и геометрични фигури и други. Сухият климат ги е съхранил векове, а панамериканската железница ги пресича в настоящето.

Чудноватите изображения са създадени като от повърхността са премахвани големи камъни и под тях остава по-светла песъчлива почва. Популярността на тези линии, наречени още геоглифи, започва с началото на гражданските полети, които дават възможност да се наблюдават странните линии, които са видими само от високо.

Фигурите красят площ от близо 4 хиляди квадратни километра в пустинята на Перу. Датировката им показва, че са правени в продължение на повече от хиляда години, от 800 година преди новата ера до около 400 години след Христа. Поне три култури са участвали в този процес. Най-известна от тях е културата Наска и затова всички изображения са познати под това име.

Коя е древната индианска култура, смяната за основен създател на геоглифите на едноименното плато?

Това е цивилизацията, която се установява през І - V век в долината на реките Наска, Ика и Писко до южното крайбрежие на Перу. Центърът на тази култура е Каучи. Според учените това е култов център, в който не са издигани жилищни сгради.

В Каучи има само храмов комплекс, където е почитано божество-хищник от семейство котки. По-късно почитането се насочва към женска богиня, тази на плодородието. Това е обяснимо, тъй като Наска са племе от земеделци и вярванията им са основани на плодородието и земеделската работа.

наска линии

В епохата Наска правят впечатление полихромните керамични съдове, оцветени в четири основни цвята - бяло, черно, оранжево и червено. Някои от съдовете очевидно са ритуални, тъй като дъното им не е плоско и вероятно са слагани на жертвеник. Смята се, че съдовете са пълнени с масло, ферментирала напитка от царевица или с вода.

За древните обитатели от културата Наска от основно значение е била водата, нужна за напояване, и затова някои от изследователите смятат, че загадъчните линии от платото представляват напоителни канали. Почитани са били водни животни, тъй като има намерени фигури на водни обитатели сред образците на културата им.

В гробниците на жители на Наска са намерени мумии, на някои от тях главите са ритуално премахнати, а на тяхно място са поставени керамични изображения. Предполага се, че те са осигурявали в представите на древните връзка с отвъдното и очаквано възраждане. Утробната поза, в която са поставяни телата, подсказва, че се е правела връзка между физическата смърт и ново раждане.

Културата Наска отмира и изчезва и предположенията за причините за нейния залез продължават да се коментират. Едно от последните проучвания навежда на извода, че народът е изсякъл дърветата от вида хуаранго, подобен на акацията, за да освободи място за повече обработваема площ. Това е причинило накрая гибелта на цивилизацията им, защото тези дървета помагат да се регулира плодородието на почвата и наличната влага в нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest