Нови геоглифи в платото Наска! Изкуствен интелект ги разчете

Нови геоглифи в платото Наска! Изкуствен интелект ги разчете

В северна посока от перуанския град Наска се намира природно образувание, известно като платото Наска. То е най-известното и най-мистичното от всички земни плата заради загадъчните рисунки по него, известни още като линиите на Наска. След толкова години на предположения и проучвания все още няма категоричен отговор какво представляват странните рисунки, наречени още геоглифи, нито как се са появили.

Сред предположенията за създаването им се налага като основно обяснението, че са получени с премахване на камъни, като е следвана определена линия. Под нея се показва почва, която е почти бяла. Тъй като районът там е пустинен и е изключително сухо, рисунките в Наска са се запазили векове наред.

Линиите създават различни фигури, някои са геометрични - триъгълници, спирали. Други изобразяват птици, животни и насекоми. Има и някои, наподобяващи човешки.

Нови геоглифи в платото Наска!

Официалната наука сочи като създател на рисунките цивилизацията Наска - древни жители на Перу, обитавали района от 200 година преди новата ера до 600 година след Христа.

Предположенията за тяхното предназначение са няколко. Първото е, че са били древен напоителен канал. По-късно е установено, че линиите рисуват различни същества, само когато са гледани от високо. Така възниква следващата хипотеза, че представляват площадки за кацане на извънземни летателни машини.

Има и предлоложение, че рисунките са най-големият астрономически календар в света, тъй като в определен момент Слънцето застава на края на линиите и така се отбелязват различни природни промени. Най-новата постановка гласи, че линиите очертават пътеките на ритуалните процесии в древността.

Японски учени наскоро откриват 143 нови неизвестни досега геоглифи. Те могат дадат тласък на научните дирения в правилна посока. Формите на някои от фигурите учените успели да определят само с помощта на изкуствен интелект. Смята се, че възрастта на новите открития е също толкова древна, колкото и на останалите рисунки. Създадени са между 100 години преди новата ера и 300 години след Христа.

Платото Наска!

Това, с което се занимават изследователите в момента, е, да създадат карта на местността, ползвайки получените от въздуха снимки. Те се надяват, че резултатите ще помогнат да се открие тайната на геоглифите.

През лятото учените съобщиха че на някои от новите рисунки се виждат птици. Интересно е, че древните индианци са харесвали екзотични видове, които не са характерни за техните земи.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати