Имало ли е бебешки шишета в праисторическите времена?

разкопки

Днес за отглеждането на бебето работи цяла индустрия. На пазара могат да се намерят нейните продукти, които задоволяват всеки един аспект от нуждите на новороденото.

Една от най-застъпените страни при отглеждането на всеки индивид е неговото хранене. За пълноценното хранене на бебето сега се предлагат не само разнообразни храни, съобразени с възрастта, но и съдове, които подпомагат процеса. Бебешките шишета са безброй видове, марки, от разнообразни материали и големини.

Няма как човек да не се замисли по какъв начин са били хранени пеленачетата в далечни времена, когато цялото това разнообразие не е съществувало. Разбира се, кърменето тогава е било основен начин за хранене на бебето, както е и сега, но става въпрос за случаите, когато по някаква причина е било невъзможно бебето да бъде кърмено от майка си.

Съществуването на някакъв първообраз на бебешкото шише в праисторически времена изглежда фантастична идея, но на практика това е било реалност, потвърдена от разкопки на детски гробове в Германия. Намерените керамични съдове, някои от тях с интересна форма, са били използвани преди хиляди години за хранене на бебета с козе, краве или овче мляко.

Предназначението на тези керамични съдове като бебешко шише е доказано след анализ, при който излизат химически следи от животински видове мляко.

бебешки шишета

Датировката на съдовете наистина впечатлява. Най-старият от трите изследвани съда е изработен между 2800 и 3200 години през Бронзовата епоха. Предмети с такова предназначение от епохата на неолита са открити на различни места.

Специалистите смятат, че тези находки са първото доказателство за това как са били хранени и отбивани пеленачетата в праисторическите времена. Древните хора без съмнение са се грижили и са обичали децата си не по-малко от съвременните родители.

Намерените предмети са направени с малък размер, така че да се побират в ръчичките на малките бебета и са били съдчета за мляко, с тесен чучур за засмукване.

Трите изследвани предмета в Германия не се отличават с някакви особени форми. Откритите други техни подобия обаче са доста необичайни и интересни на вид. Те наподобяват животински глави с дълги уши или с рога. Други са с крака, които приличат на човешки. Това означава, че в изработката им е вложено много творчество.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати