sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Момчето-фараон Тутанкамон разкри още от тайните си

Момчето-фараон Тутанкамон разкри още от тайните си

Момчето-фараон Тутанкамон разкри още от тайните си

Когато през 1922 година британският археолог Хауърд Картър за първи път стъпва в гробницата на Тутанкамон, едва ли е очаквал фурорa, който до ден днешен ще представлява неговото откритие.

Амбициозният британец, който е сред най-големите капацитети в египтологията има шанса да попадне на неоткрита и неразграбена от бракониерите погребална камера, в която почиват останките на един от египетските владетели - Тутанкамон.

Хауърд е запален по древната египетска цивилизация още от юношеските си години и има шанса да бъде част от екипа на Пърси Нюбери. Като член на неговата експедиция Картър прерисува фреските в гробницата Бени Хасан, а малко по-късно се запознава с лорд Карнаворн.

Запознанството между двамата се оказва ключово за съдбите им. Лордът финансира експедициите и разкопките на Картър, като безспорно най-големият им успех е разкриването на гробницата на Тутанкамон.

След безплодни проучвания през ноември 1922 година британецът открива гробницата на момчето-владетел. Няколко месеца по-късно, през февруари 1923 година археологът отваря погребалната камера за първи от няколко хиляди години саркофагът на владетеля на Древен Египет отново е огрян от слънчева светлина.

На бял свят излиза не само мумията на момчето, загинало след много кратко управление, но и цял куп безценни съкровища, неразграбени от бракониери и крадци.

Откритието на Картър придобива световна известност по няколко причини. Това не само е първият гроб на египетски владетел, който е бил пощаден от набезите на иманяри. Но и скоро след разкриването му онези, дръзнали да нарушат покоя на владетеля, са застигнати от проклятието на фараона и започват да измират един по един.

Тутанкамон

Саркофагът на младият Тутанкамон е отворен с помощта на нагорещени метални трупи, безспорно варварски и абсолютно ненаучен метод. По същият начин е била свалена и траурната златна маска на момчето-фараон.

Но най-голяма вреда нанася директният контакт на мумията с атмосферата и слънчевите лъчи. Те я увреждат изключително сериозно и останките на владетеля се разпадат на 13 части.

Днес за величието на младия император напомнят съкровищата, открити в гробницата му, които са на последно световно турне, преди да се завърнат обратно в родния Египет.

Изключителна сбирка от предмети, открити в гробницата на Тутанкамон, беше открита в Лондон. Повече от 150 изключителни експоната, сред които златни украшения, личния кинжал на фараона, дървен церемониален щит, гравюри, ритуални предмети и други са на разположение на посетителите на галерия Сачи.

Една трета от експонатите за първи път напускат пределите на Египет и определено представляват интерес за ценителите. Когато експозицията напусне Лондон, експонатите ще бъдат съхранявани и изложени в Големия египетски музей, който се очаква да отвори врати до пирамидите в Гиза следващата година.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати