sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Какво е Аменти (Аментес) за древните египтяни

Какво е Аменти (Аментес) за древните египтяни

Какво е Аменти (Аментес) за древните египтяни

Всяка религиозна система има своите представи за мястото, към което се отправят душите на мъртвите. Това митично пространство има различни имена - Хел при скандинавските народи, царството на Хадес при старите елини, а при египтяните в древността това място е известно като Аменти или Аментес. На коптски език това значи Ад. Там пребивават душите на мъртвите и всички сенки от миналото.

Представата на древните египтяни за устройството на света е подчинена на знанията, които са си изградили в резултат от наблюденията на всичко, което ги заобикаля. На запад е залезът на слънцето, което следва една низходяща линия, докато се скрие от погледа. Там те приемат, че започва царството на мъртвите. Затова и душата пътува на запад, като следва посоката, зададена от слънчевия диск.

Затова Аменти е символ както на света на мъртвите, така и на страната на залязващото слънце. В съседство е древният им съсед - Либия.

В пътуването към подземното царство душата трябва да бъде напътствана. Затова в гробниците са поставяни папируси, на които са изписвани съветите за отвъдния свят в помощ на душата. Колко дълъг да бъде един папирус, се определяло от важността и ценността на починалия. За фараоните дължината можела да достигне почти 10 метра.

За да визуализират представите, древните жители на Долината на Нил създали Книга на мъртвите, за която легендите разказват, че е дело на самия бог Тот. Тя е пътеводител в отвъдното, където случващото се е представено в картини.

Централно място заема изображението на съда на бог Озирис, в който участват богинята Маат, отговаряща за правосъдието, а боговете Хор и Анубис разглеждат земните дела на душата. Съденето се извършва на прага на Аменти, в зала, където тече двойно правосъдие - има награди и наказания. Там се изправя душата, за да бъде съдена от 42 съдии, отговарящи за 42 смъртни гряха.

Анубис и Аменти

Душата винаги моли да бъде изпратена при блажените, твърдейки, че няма пороци, но земните дела се разкриват веднага. Под взора на Озирис на везните на безпристрастното правосъдие се поставя сърцето на мъртвия. На другия край на везната се слага перото на истината, което е притежание на богинята на правосъдието Маат. Ако везните се изравнят, значи пред съдниците стои праведник и душата се допуска в царството на мъртвите. Ако сърцето наклони везните, значи греховете са повече от праведните дела и тогава чудовището Аммут, което чака присъдата, поглъща сърцето, а душата отива в отделението на осъдените.

Праведната душа остава при богините Аментет и Нут, които я окъпва със светена вода и тя преминава в полето на бога на слънцето - Ра, където живее, наслаждавайки се на светлината и красотата.

В царството на мъртвите - Аменти, властва богинята Аментет. Нейните владения са разделени на 14 кръга и всеки от тях съответства на степента на греха спрямо благодеянията на душата на мъртвия.

Аментет решава дали душата, определена като праведна, да премине веднага в царството на живите при бога Ра, или да остане в Чистилището, докато очисти съвестта си напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати