Розетският камък - кой и какво е написал?

Розетският камък - кой и какво е написал?

Древната египетска цивилизация ни е оставила много загадки, някои от тях все още неразгадани. Други имат по-щастлива съдба и знаем почти всичко за тях. Една от тези разшифровани загадки е Розетският камък.

Розетският камък представлява къс от плосък черен базалт, намерен при разкопки в древна крепост близо до малкото градче Розета край Нил в самия край на ХVІІІ век. Върху 750 килограмовата базалтова скала е гравиран текст с едно и също съдържание, но изписан на три езика.

Древноегипетските йероглифи са официалният начин за изписване на всякакви важни документи и това е първият език, на който е писано. Демотичната народна писменост предава местния говорим език, а старогръцкият е третият използван език. Той е майчиният език на династията на Птолемеите, управлявали Египет по времето на гравиране на текста.

Розетският камък се намира в Британския музей

Благодарение на този не толкова забележителен в началото паметник биват разчетени неразбираемите дотогава за лингвистите египетски йероглифи. Върху превода работят както френски учени, така и английски лингвисти, които разглеждат на място гравираните надписи, след като Розетският камък попада в Британския музей благодарение на победата на британците над французите в Египет.

Щастието обаче се усмихва на френския лингвист Жан-Франсоа Шамполион, който съобщава, че е разчел надписите 23 години след откриването на камъка.

Както самото откриване на базалтовата каменна гравюра, така и нейното разчитане са много важни, защото отварят пътя за тълкуване на още много неразбираеми дотогава писмени паметници на египетската цивилизация.

Кой и какво е написал върху Розетския камък?

Розетски камък

Смята се, че върху камъка от Розета са оставили надпис група египетски жреци в чест на управляващия фараон. Те изброяват и възхваляват добрите неща, направени от наместника на боговете за храмовете и за народа на древен Египет.

Предполага се, че времето, когато са издялани надписите, съвпада с управлението на един от владетелите от династията на Птолемеите, а именно Птолемей V Епифан. Той е петият поред фараон от династията, известна с кръвосмесителните бракове. Самият възхваляван фараон е син на Птолемей ІV и неговата сестра и съпруга Арсиноя ІІІ.

По времето, когато е гравиран камъкът, е имало традиция да се изписват текстовете на повече от един език и това подпомага работата на лингвистите. Разбирането, че йероглифите са служили най-вече за царска или религиозна информация и са били разбираеми само за около един процент от хората тогава, идва благодарение на този начин на изписване на текстовете.

Според древните египетски закони указите на владетеля са толкова важни, че са изписвани на твърд камък на свещен език, на роден и на старогръцки. Всичко това подпомага и науката египтология.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати