Кой е Тукидид? Живот и трудове

Тукидит

Древна Елада има много личности, с които може да се гордее пред света. Тези хора са поставили основите на почти всички съвременни науки, дали са ни знанието за живота, тълкували са събитията в света.

Както на своето време, така и на предишни значителни периоди от историята на древна Гърция. На тях дължим повечето от достиженията на цивилизованото общество. Един от тези философи, историци, мислители, високо образовани личности е Тукидид.

Още за времето си той е много ценен заради стила и езика, на който пише, за новаторския подход, с който представя описваните исторически събития. Като автор изоставя сухото изброяване на личности и епизоди от историята на времето и създава жив разказ, представящ причините за събитията и мястото им в обществения живот.

Най-големият му труд е неговата История на Пелопонеската война в 8 книги, разделени на отделни томове, която е основен извор и на данни за живота му.

От нея може да се създаде само приблизителна представа за живота на автора, защото данните не са особено подробно представени. Дори годината на раждане е спорна. Тя е между 460 и 454 преди новата ера. Произходът му обаче е впечатляващ.

От страна на баща му Олор са известни атински държавници, а от страна на майка му Хегезипила - знатна елинска фамилия от Тракия. Оттам са наследените от него рудници за добив на злато, които правят семейството му много богато. Самото начало на рода му, Тукидид с гордост казва, че произхожда от Аякс, сина на бог Зевс.

Благодарение на произхода си и възможностите на рода Тукидид получава отлично образование и веднага заема високи постове. Заради фамилното влияние в Тракия е избран за стратег и заминава на остров Тасос. По-късно е изпратен да предотврати превземането на един от македонските полиси от спартанците, но закъснява и градът се предава.

Заради това е изпратен в изгнание в имението на рода си в Тракия, където се издържа от златната мина на семейството. Там започва и работата си по най-значителното си произведение за Пелопонеската война.

Кой е Тукидид? Живот и трудове

След 20-годишно изгнание той се връща в Атина, където продължава работата върху книгата си, но не успява да я завърши, защото умира. Точната година на смъртта му не е ясна, но се знае, че доживява края на войната през 404 година.

История на Пелопонеската война на Тукидид

Това е трудът на живота на Тукидид. Състои се от 8 книги, разделени на томове и глави, но не от него, а от издателите, тъй като авторът не успява да завърши напълно и издаде творбата си преди своята смърт.

Произведението му представлява обширна история на това голямо военно събитие, на което сам авторът е свидетел и участник.

За всички описани събития, на които не е присъствал, Тукидид търси документи, които ползва като извор. Той включва политически речи на държавници, на военачалници и оратори, които представят събитията в пълнота и им придават достоверност.

Това е първото историческо произведение, подчинено на виждането на своя създател, че историческият разказ трябва да бъде максимално точен и всеки факт, който се съобщава, трябва да е критично проверен. Това се явява основата на научния подход при представянето на събития. Те трябва да отговарят на истината, да са безпристрастни и максимално точни.

Стилът и езикът на Тукидид са много близки до Омировите, и това е преднамерено търсен ефект. Затова произведението му образец и на литературно творчество. Така, че историята на една продължителна война се чете така, че да бъде не само извор на знания за събитията, но и на удоволствие от четенето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати