От Юпитер зависи съществуването на нашата планета

космос

Нашата Слънчева система има особено място във Вселената и не само защото на планетата ни има разумен живот. Особеност представлява и това, че няма гигантски планети, съставени от газ, подобни на Юпитер на близки разстояния до Слънцето.

Само за няколко десетки години астрономите са открили повече от 1000 планети, обикалящи около звезда. Но тези звездни системи са съвсем различни от нашата Слънчева система. При този своеобразни ред в организация на група звезди се наблюдава закономерност - големите планети обикалят около звездата на разстояние приблизително колкото Меркурий отстои от Слънцето. Тъй като са съвсем близо, наричат такава планета горещ Юпитер. Подобни случаи има много в не един звезден порядък, но при нас са изчезнали.

Астрономите не могат да обяснят защо Юпитер се държи така странно. Има само предположения.

Една от хипотезите гласи, че планетите, които са съществували във вътрешната част на Слънчевата система, са разрушени при миграциите на газовия гигант. По-късно се образува Сатурн и този акт привлича отново огромната планета от газове в сегашната орбита.

Друго предположение е, че първоначално е съществувала пета гигантска планета, освен сегашните четири. В създадената гравитационна битка, Юпитер е спечелил и е изхвърлил тази планета от зоната на влиянието му. Това е разчистило вътрешната част на Слънчевата система, отваряйки място за формиране на нов тип планети, изградени от скали, като Земята, Марс, Венера и Меркурий. Това е правдоподобно обяснение защо вътрешните планети са по-млади от газовите гиганти от външната част.

планета земя

Това означава само едно - ако не беше Юпитер, нямаше да съществуват вътрешни планети, тоест нямаше да я има и Земята.

Юпитер се явява защитник на останалите планети в нашата система. Той поглъща всяко космическо тяло, което е опасно, като комети например. Астрономите са наблюдавали как газовата планета е била многократно удряна от астероиди и комети. Смята се, че такива сблъсъци са много чести, повече от един на седмица.

Юпитер отклонява такива опасни обекти от движение по посока към Земята, тъй като силата на гравитацията му е голяма. Това създава спокойствието, в което съществува нашата планета. Ето защо Юпитер е така важен за Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати