5 мистерии от Египет, за които дори не подозирате

пирамида в гиза

Египет е място, прочуто със своята внушителност, мистериозност и загадъчност. От древността та чак до днес, необикновената енергия, която носи го превръщат в мечтана дестинация на мнозина. Чували сме различни факти за Египет, виждали сме безброй снимки, но без съмнение това място има какво да покаже и предложи.

Ето няколко мистерии от Египет, за които не подозирате:

1. Великата пирамида в Гиза и нейните стаи - помещенията са открити с помощта на два робота. През 1993 година първият намира врата в южната шахта на пирамидата. В помещението има и друга врата. По-късно, през 2010 година, друг по-модернизиран робот прави снимки в първата стая, на която се забелязват рисунки и дръжки. Сега, макар никой да не е стъпвал там, по тавана и стените са се появили нови изображения.

2. Гробницата на Тутанкамон и нейното проклятие - през 1922 година, Х. Картър и негови колеги изследвали гробницата и открили надпис, според който тежки последствия очаквали всеки, който дръзне да я отвори. Никой не повярвал, но в следващите 8 години, били потвърдени 22 смъртни случая на хора, участвали в отварянето й, или на техни близки.

тутанкамон

Няма потвърждение на теорията с проклятието. Единственото логично обяснение, което учените са изказали е, че в гробницата и върху саркофага имало отрова.

3. Създаването на пирамидите - има няколко мнения за създаването на пирамидите. Според някои геолози, блоковете представляват преработени седиментни скали. Химик на име Д. Давидовиц, пък, твърди, че те са направени от варовиков бетон и са изляти директно един върху друг, заради което и липсват пролуки помежду им. Въпросът все още няма точен отговор.

4. Тайнствени кухини - изследвания, базирани на инфрачервена термография, от 2016 година, са показали образували се кухини под великата пирамида в Гиза, както и такива, близо до върха й. Смята се, че долните са се получили вследствие на проход под земята или камера, но засега това е просто предположение.

5. Реалната възраст на пирамидата в Гиза - през 19 век е открит каменен надпис, според който Сфинксът е трябвало да бъде възстановен, не направен за първи път. Поради този факт се смята, че той е построен след пирамидата, не преди нея.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати