Откриха раннонеолитен гроб със скелет на 7600 години в Слатина

Раннонеолитен гроб със скелет на 7600 години в Слатина
Снимка: БАН

Отдавна е известно, че по нашите земи е кипял живот още в зората на цивилизацията. Днес учените са на път да установят дали първата цивилизация в Европа не е възникнала точно тук, по нашите земи. Основание за такова предположение дава нова находка на археолозите в селището Слатина.

Археологическите разкопки в Слатина - нови сензационни данни за живота по нашите земи

При разкопките в Слатина е открит гроб от ранния неолит, отпреди 7600 години. Според ръководителя на археологическите работи учените имат доста сведения за живота на хората от началото на неолита в това селище. Не е било установено обаче досега какви са били погребалните ритуали там.

Новооткритият скелет, който се предполага, че е на жена, която е погребана близо до дете, се очаква да хвърли светлина по въпросите за погребалните ритуали в този ранен период от историята по нашите земи.

Жената е погребана до останките на къща, която е била някога в покрайнините на селището. Проучванията водят към предположения, че хората са погребвани в ембрионална поза в земята.

Скелета от Слатина
Снимка: БАН

При дългогодишните проучвания и разкопки, които се правят там, е установено, че в селището Слатина е имало много сгради. Открити са значителни по големина къщи от 117 и 147 квадратни метра. А една от тях е направо огромна, почти 300 квадрата.

Цялото селище е било защитено с оградни ровове с форма на кръг. Освен като предпазно средство те са имали и магическа роля. Там древните са извършвали жертвоприношенията си.

Разкопките, които се финансират от община София, ще продължат. Предстои да се разкопае и изследва централната част на древното селище от ранния неолит, като надеждите на археолозите са да добият ясна представа за всички аспекти на живота в Слатина преди почти осем хиляди години.

Това, което е известно до момента, все още не е достатъчно, за да се сглоби цялата картина на бита в тази ранна епоха. Знае се, че селището е съществувало около пет века, в границите от VІІ хилядолетие преди Христа, когато там пристигнали първите заселници, до средата на шесто хилядолетие, когато селището отмира.

Сред новите находки впечатление правят предметите от бита и особено култовите предмети - лъжица от кост, съдове от керамика, пинтадера, части от култови предмети за жертвоприношения и други.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати