Неохетски йероглифи на 3500 години са открити в плевня в Кападокия

Неохетски йероглифи на 3500 години са открити в плевня в Кападокия

Хетите създават свое царство около ІІІ хилядолетие преди Христа. Държавното обединение е известно с могъществото си, но към 1180 година преди новата ера се разпада и на негово място се създават отделни царства, наречени неохетски. Тези царства от ранножелязната епоха съществуват до към 700 година преди Христа. Съществуването на такива царства е доказано от многобройни надписи и археологически находки.

Едно от тези къснохетски царства е Табалското царство, съществувало преди 3500 години на територията на днешната област Кападокия в Мала Азия. Намира се в границите на днешна Турция.

Табалското царство - наследник на империята на хетите

Неохетски йероглифи

Историческата област Табал през ІІ хилядолетие преди новата ера се населява от племена, използващи хетското йероглифно писмо. След разпада на държавното обединение на хетите в областта се образуват множество малки царства. През VІІІ- VІІ век преди Христа тези царства са подчинени на Асирия, а в края на VІІ век временно са част от Киликийското царство. През VІ век преди новата ера Табал е провинция на Ахменидското царство.

За историята на царството не се знае много, затова всички открития, които са свързани с него, будят интереса на историци и археолози.

Надписи на 3500 години в областта Кападокия, Турция

В стара плевня, която местните хората най-напред използвали, за да държат добитъка си, археолози откриват хетски йероглифи на 3500 години. Безценните надписи без съмнение принадлежат на Табалското царство и са ценна находка, на която се възлагат надежди да хвърли светлина върху историята на царството.

Хетско царство

Археолозите смятат да откъртят парчетата с надписите и да ги преместят в музей за по-нататъшно изследване.

Царство Табал е било осеяно с приказно красиви постройки, интересни пещерни църкви, както и подземни селища.

Заради своята уникалност това място в южната част на Анадола е привлякло най-големите племенни обединения за времето си - хети, фригийци, перси, римляни, византийци, а по-късно селджуци и османци. Всички те са владели това място, създавайки своя държава или провинция на него.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати