sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Изобретения и Открития»Най-забележимите открития в древността

Най-забележимите открития в древността

Най-забележимите открития в древността

Откритията на древен Египет

Макар в наши дни Египет все по-често да става търсена дестинация от хората, практикуващи гмуркане, то няма как да стигнете до Египет и да не посетите долината Гиза и намиращите се в нея пирамиди. Построени през периода 2572-2465 г., около тези огромни конструкции и днес витае някаква мистика, а споровете им относно това как са били построени, продължават да са на дневен ред. Има дори предположения, че намеса за изграждането им имат и извънземни сили. Както и да е, те са сред най-забележимите архитектурни открития, останали от древността.

Не по-малко интересно е, че древните египтяни са разполагали с медицински познания (голяма част от които се използват и в съвременната медицина) отпреди 6 000 г. Използвали са всякакви билки и треви за медицински цели и са ни завещали над 800 лечебни рецепти. Познанията им по хирургия и гастроентерология са впечатляващи.

Откритията на древна Персия

Древна Персия, открития

Ако смятате, че ние сме изобретили климатика, няма да сте съвсем прави. Да, наше дело е това, което представляват съвременните климатици, но уред със същата цел се е използвал в древна Персия. Съоръжението е известно като "бадгир" и чрез него се е проветрявал, овлажнявал и охлаждал въздуха в помещенията. Така че не се чудете на хората как са се охлаждали в пустинята. Намерили са си начин.

Откритията на Древен Рим

Древен Рим и неговите открития

Няма да ви занимаваме с архитектурните шедьоври, напомнящи ни за някогашното величие на Римската империя - Колизеума, Римския форум и т.н. Става въпрос за величието на техническите открития.

Ако трябва да сме напълно откровени, не всички от тях са римско изобретение, но определено римляните са ги разработили и усъвършенствали. Типичен пример са баните, акведуктите и римските пътища. Нали се сещате за онази "приказка", че всички пътища водят към Рим?

Откритията на Азия

Акупунктурата е древен метод на лечение

Те са безброй, но отново ще обърнем внимание на медицината - китайската медицина, която е една от най-древните, може би и най-старата. Все още се водят спорове по въпроса, но традиционната китайска медицина съществува от около 8 000- 4000 г. пр. Хр. А лечението чрез акупунктура, диети и масажи си е определено техен патент.

В Китай също така е изобретен компасът, без който Великите географски открития нямаше да бъдат възможни. Или поне не толкова рано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати