Историята на цар Менелай

Цар Менелай

Великата Троянска война, предизвикана заради хубавата Елена, е позната на всички ни. Емблематична история, бележеща съзнанието и тийнейджърските години на мнозина, тя е поучителна и има на какво да ни научи и днес.

Благодарение на великия Омир историята за Троя е създадена по начин, по който вниманието на читателя бива грабнато и задържано до самия край. В нея има различни герои, съдби, истории.

Една от основните фигури е цар Менелай – цар на Спарта. Той заема мястото на своя тъст, за чиято дъщеря – Елена, се жени. В битките освен верните му другари му помага и неговият брат – Агамемнон, друга важна фигура в историята.

Войната се корени в една постъпката гордост, а виновници за нея са именно Елена и нейният любим Парис. Последният е син на царя на Троя. Между двамата пламва силна любов, която кара хубавата Елена да избяга от съпруга си. Това разгневява цар Менелай и събирайки войска и свита от верни и силни приятели, той се отправя към Троя, за да я превземе. След кървава битка пред непревземаемия град, той постига целта си.

Троянския кон

Историята разказва подробности не само за епичния сблъсък, но и за подвизите на героите, отмъщение, свирепи двубои, загуба на приятели, не само на врагове и разбира се - за хитрия начин, по който всъщност е превзета Троя – с голям дървен кон, в който били скрити войниците, чакащи търпеливо мига, в който ще отмъстят за своя владетел. Най-известната хитрост, позната някога, която впечатлява със своите изобретателност и мащаби. Троянската война продължила 10 години.

Що се отнася до Елена, цар Менелай успял да прости прегрешението си и скоро двамата се върнали в Спарта.

Цар Менелай

Историята за Троянската война е история за смели герои, които всеки помни, за богове и простосмъртни, за велики царе и не толкова велики принцове, за доблестни постъпки и непростима измяна, заради която бива превзет един от най-укрепените градове на света.

Колкото до цар Менелай – разумен владетел, който смело предвожда войската си и защитава честта си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати