Лекуват ли сънищата

Лекуват ли сънищата

Продължителният сън за първи път е бил използван като метод за лечение на нервно-психични заболявания през 1935 година. Болните се унасяли в царството на съня с помощта на приспивателно, като спели в пълна тишина и мрак.

Сънят лекува и все по-често този метод за лечение се използва при различни заболявания. В бодро състояние човек реагира върху всяко нещо, което се случва в околния свят, като при това централната нервна система постоянно е активна.

От външните органи на чувствата – очи, уши, кожа, от сухожилията и от всички вътрешни органи в централната нервна система непрестанно се насочват потоци от разнообразни сигнали.

Централната нервна система възприема тези сигнали, изпраща импулси към различните органи и тъкани на човешкия организъм и така контролира тяхната работа, като приспособява организма към непрестанно променяща се околна среда.

Лекуват ли сънищата

По време на сън възприятията, усещанията към външните въздействия рязко намаляват, а понякога изчезват. Дейността на централната нервна система по време на сън рязко се променя. Един от признаците за заспиване е отпускането на всички мускули на тялото. Сърцето бие по-бавно и по-слабо. Кръвообращението се забавя, дишането става равно и дълбоко.

Промяната на обмяната на веществата, забавянето на жизнените процеси в организма по време на сън спомагат за възстановяването на жизнените му ресурси, изразходвани по време на бодърстване.

Когато нервните клетки са пред изтощение и това дори може да отключи заболяване, мозъкът предпазва самия себе си, като създава огнища на спиране на раздразненията.

Когато човек заспива, спирането на раздразненията постоянно обхваща цялата кора на главния мозък. Това обаче се случва едва при дълбок сън, тогава силното раздразнение предизвиква силна реакция от страна на мозъка, за да бъде запазено тялото в покой и да може да се възстанови.

Сънят може да излекува много нервни състояния, а също така е полезен и при общо физическо изтощение. Когато се чувствате стресирани или нервни, не взимайте решение по важен въпрос, преди да се наспите.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Chrisa
Chrisa
24.08.2012 22:36
И аз съм съгласна с написаното,разбира се че тялото има нужда от почивка,но какво се случва когато всичките ти сънища са пророчески и ти чрез съня си преживяваш това което предстои да се случи.Защо след някои от сънищата си се чувствам физически уморена и изтощена?Подобни случаи има ли доказани от научна гледна точка?Интересно ми е да науча повече за това. :)
0
0
Светлана
Светлана
24.08.2012 14:07
напълно съм съгласна с написаното
0
0