Признаци на сънна апнея и какво да правим

Сънна апнея

В тази статия ще намерите информация относно проблемите със съня, свързани с прекъсване на дишането.

Човек може да има роднини в семейството или самият той да страда от прекъсване на дишането по време на сън, но за него това да си е просто хъркане. Това е така, защото не сте запознати с признаците на този проблем. Тук ще намерите ценна информация, която трябва да знаете за сънна апнея.

Какво е сънна апнея?

Тя не се изразява само в хъркане; проблемът е далеч по-голям от това. Това е вид сериозно смущение по време на сън, изразяващо се в нередовно дишане. Нередовното дишане не се появява само веднъж, то е придружено от дълги паузи. Всяко прекъсване на дишането може да продължи от 10 до 20 секунди и да се появи повече от 30 пъти на час. Да, спирате да дишате за дълго – не мислите ли, че е доста стряскащо за околните? Навярно не, защото вие не осъзнавате това и продължавате да спите.

Най-често срещаният признак за апнея е спирането на дишане по време на сън за 10 секунди или повече. Тук ще разгледаме по-задълбочено и някои други признаци.

Апнея

Други признаци на апнея:

- Спадане на нивото на кислород

Както бе споменато по-горе, страдащият от апнея изпитва абсолютно прекратяване на въздушния поток или значително намаляване на дишането. Когато дишането спре, това води до намаляване с поне 4% насищането на кислород в кръвта.

- Сънят ви е нарушен

Когато се появи апнеята, сънят е сериозно нарушен. Понякога човек стои буден и не може да заспи; друг път той излиза от дълбок сън и след това спи леко.

- Страдате от сухо гърло и сутрешно главоболие

Това са другите често срещани признаци на апнеята. На сутринта, когато човек се събуди, обикновено гърлото му е изключително сухо; това причинява голям дискомфорт и затруднява още повече дишането. В допълнение може да се чувства изморен, не само от недостига на сън, но и от изпитване на главоболие.

Тъй като човек страда от нарушения в съня, които му пречат да има дълбок и спокоен сън, той често има хронична отпадналост и е сънлив през целия ден. Неговия сън е съпроводен от звучно хъркане, особено късно през нощта.

- Недостатъчно снабдяване с кислород

Един от най-характерните признаци на апнеята е рязкото спадане на нивата на кислород, което представлява сериозна заплаха за сърдечносъдовата система. Това е така, защото сърдечносъдовата система трябва да положи повече усилия, за да достави достатъчно количество кислород до всички тъкани. Това косвено предизвика развитието на високо кръвно налягане, в крайна сметка - увеличаване на риска от инфаркт и инсулт.

При наличието на тези признаци на апнеята е необходимо да започнете лечение възможно най-бързо.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 9
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Tihomir Georgiev
Tihomir Georgiev
23.06.2018 17:44
решението е единствено с апарат за сънна апнея! Опитахме какво ли не със съпруга ми. В България цените на тия апарати са убийствени, но открихме човек който ги вкарва от Америка ти дава пълен комплект. Телефонния му номер ако все още е същия е 0885 632954 Даде ни доста информация за заболяването и съвети
4
1
Анатоли
Анатоли
30.06.2015 16:08
дано и в България да започне здравната каса да поема покупката на ципап апаратите,както е в останалите европейски страни включително и в Румъния!Срамота е за всичко да сме последни!
22
1