sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Интересни експерименти със съня

Интересни експерименти със съня

Интересни експерименти със съня

Всеки човек знае колко е важен сънят. За да изглеждаме и да се чувстваме бодри, се нуждаем от продължителна нощна почивка. Здравият нощен сън е важен не само за вида и самочувствието, но и за здравето. Лишаването от редовен сън има тежки последици върху физическото и психическото здраве.

Липсата на сън не позволява на тялото да се прибори с инфекциите или с хроничните заболявания, които съпътстват живота на някои хора. Депресията, тревожността, избухливостта и липсата на самоконтрол са често резултат от непълноценен сън, системно недоспиване заради безсъние.

Правени са редица експерименти със съня, като някои от тях са довели до толкова тежки реакции, че практиката вече е преустановена. Все пак са останали резултатите от тези опити, които говорят съвсем категорично какво е сънят за хората. Ето някои от проведените опити върху съня и анализът от тях.

Тридесет дни без изкуствена светлина

Американско семейство решава да си спести изкуственото осветление за 2 месеца. Първият месец обхваща летният период от време, който в умерения пояс е през месец юни, когато дните са дълги, а нощите - кратки. В началото биологичният им часовник се регулирал сам и започнали да си лягат към 9.00 -10.00 часа вечерта. Първоначално нужният им за добруване сън имал продължителност от 10-11 часа. По-късно започнали да спят по 8 часа, колкото е препоръчително за достатъчен сън за денонощие.

По-късно хората решили да повторят опита, но в друг сезон, през февруари месец, когато дните са кратки, а нощите - дълги. Поради късите дни, решили да си светят със свещи. Тогава установили, че са сън са им нужни 8 часа, ако си лягат в 10.00 часа вечерта, но ако си лягат в 8.00 вечер, то в 2.30 през нощта вече са бодри и четат или се занимават с нещо друго, а по-късно отново си лягат. Става въпрос за сегментирания сън, при който времето за спане се разбива на 2 или три сегмента. Това е било практика преди индустриалната революция, тоест преди изкуственото осветление.

Лишаване от сън

Eксперименти със съня

Преди 61 години американски диджей поставя рекорд с бодърстване за период от 201 часа. Наблюденията около този експеримент са доста тревожни. След 3 дни човекът показал видими отклонения от нормалното поведение - смеел се на необясними неща, разстройвал се и се обърквал пак безпричинно. Емоционалното му състояние видимо пострадало. След експеримента той спал непробудно 13 часа и се върнал към нормален живот, но той се променил като личност завинаги. Бил уволнен от работа след забъркване в скандал.

След 6 години 18-годишен студент подобрил рекорда с 264 часа безсъние, но това, което било наблюдавано при него били прояви от промяна в настроението до халюцинации и загуба на паметта.

Сънят и красотата

Друг експеримент е проведен с група хора, които са имали 8 часа ободряващ нощен сън и са се снимали веднага след него. После същите хора са оставали будни за 31 часа и отново са се снимали след бодърстването. Сравнението на снимките показва, че при първия експеримент тези хора изглеждат по-здрави и по-привлекателни, отколкото на снимките, на които са уморени.

Час сън допълнително

Изчислено е, че човек спи средно 6 и половина часа на денонощие. За да проверят какви резултати ще се получат, ако се увеличи само с 1 час средното време за сън, е проведен експеримент с две групи доброволци. Едните спели 1 седмица по 6.5 часа, а другите с час повече. После им били взети кръвни проби и сменили местата си. Накрая отново били направени кръвни проби и на двете групи.

Било установено, че тези, които са спали повече, имат по-гъвкав ум според резултат от теста. Кръвните изследвания показали, че по-малко сън води до активиране на гените, отговорни за диабета и рака. Стресът също показал увеличение при по-малко сън.

Несъмнено дори малките промени в съня показват значителни разлики в здравословното и когнитивното състояние. Затова сънят е важен и не бива да бъде пренебрегвано това време, необходимо на тялото за възстановяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати