Когато спим, краката ни никога не са насочени към вратата! Ето защо

Когато спим, краката ни никога не са насочени към вратата!

Вероятно не сте се замисляли, защото го правите подсъзнателно, но обикновено спите с крака към стената, прозореца, бюрото – насочени навсякъде другаде, но не и към вратата.

Защо това е така?

Истината е, че това е мистериозно суеверие, което вярващите в тези неща вероятно приемат много сериозно. Това е начинът, по който хората изнасят покойниците. Ето защо обикновено леглата се насочват, така че да са далеч от вратата или поне не насочени към нея.

Откъде идва поверието, че така се изнасят мъртвите хора?

От Скандинавските митове и легенди и вярванията на хората за света.

Те смятат, че светът е устроен от 3 части: Мидгард (светът на хората), Утгард (светът на чудовищата) и Асгард (светът на боговете). Хората в древността вярвали, че техният свят – Митгард е защитен от ужасяващия чудовищен свят – Утгард посредством врати и стени. Оттук произлиза схващането, че вратата е изход към отвъдното, към света на мъртвите, в който отиват душите на починалите.

Интересен факт е, че в миналото хората са свързвали и съня със смъртта. Дори са го определяли като такава, само че за кратък период от време. Смятало се, че докато човек спи, душата му се отделя от тялото и предприема различни пътувания.

Ако обаче човек спи с крака към врата и душата се отправи в тази посока – към отвъдното, завръщането оттам би било доста по-трудно.

Спане

Ето защо, когато има покойник, той се изнася така, за да може душата му да премине по-лесно в света на мъртвите и да намери покой.

Днес тези вярвания са отшумели. Вероятно не сте и чували за тях. Факт е, че ако се замислите, сигурно и вашите собствени легла вкъщи не са разположени близо до врата или поне не така, че да спите с крака към нея.

Частица от това суеверие се е запазила до днес. Макар да живеем в доста по-променен и усъвършенстван свят, тези мистерии успяват да си прокраднат път и да се наредят до съществуващите нови, за които хората научават всеки ден.

Може би това е поредното нереалистична легенда, може би в нея има капка истина, всичко зависи от собствената интерпретация на всяка индивидуална личност; човек сам решава в какво да вярва и до каква степен.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати