Как да заспите лесно?
How to Fall Asleep Easily
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Как да заспите лесно?

Как да заспите лесно?

Мария Д.Мария Д.
Джедай
10
Лесно заспиване

Достатъчният сън е от голямо значение за постигането на добро здраве. Помага ви да поддържате форма, намалява риска от сърдечни заболявания и диабет и от проблеми с мускулите и паметта.

Ако изпитвате трудности при заспиването или не спите добре, следването на тези лесни съвети може да ви помогне да се събудите по-щастливи, по-здрави и напълно освежени.

Направете закуската най-богатото си хранене за деня. Храносмилането изисква енергия и ако ядете тежка храна в края на деня, тялото трябва да работи усилено, за да я усвои, докато се опитвате да заспите.

Внимавайте какво ядете преди лягане. Комбинацията на въглехидрати и протеини, съдържащи триптофан, като порция обезмаслено мляко с пълнозърнести култури ще ви направи по-сънливи, отколкото ако ядете едно от двете.

Закуска

Вечерта изяжте шепа череши или изпийте чаша черешов сок. Вкусните плодове са богати на мелатонин. Това е хормонът, който регулира съня.

Базираната на риба и морски дарове диета може да ви помогне да спите по-добре. Например рибата тон и скаридите съдържат много триптофан, подобряващ съня.

Избягвайте мазните храни преди лягане. Ако сте склонни към лошо храносмилане, преди сън избягвайте и цитруси, мента, шоколад и газирани напитки.

Преди лягане стойте далеч и от пикантните храни. Те повишават телесната температура, което може да ви предпази от сънливост. Освен това предизвикват киселини.

Мононатриевият глутамат, който се добавя към много преработени и консервирани храни, може да предизвика главоболие и безсъние при някои хора. Ако подозирате, че тази добавка ви държи будни, четете внимателно етикетите.

Мазни храни

Запазете кофеина за сутринта. Той може да остане в системата ви часове след последния прием. Затова следобед преминете на безкофеинови напитки и билков чай.

Не забравяйте, че кофеин се съдържа и в шоколада, някои газирани и енергийни напитки, някои лекарства, черния и зеления чай.

Взимайте правилните витамини и минерали. Получаването на точните количества витамини В6 и В12, калций и желязо може да ви помогне да поддържате здрав сън.

Опитайте магнезий. Този минерал помага на организма да произвежда серотонин, който, на свой ред, произвежда мелатонин.

Магнезий

Ограничете приема на течности няколко часа преди лягане. Така ще намалите нуждата да ставате през нощта, за да ходите до тоалетната.

Ако сте с наднормено тегло, свалянето на няколко килограма може да ви помогне да спите по-добре. Проучванията показват, че пълните хора, които страдат от сънна апнея, спят по-добре, след като отслабнат.

Ограничете алкохола до три часа преди лягане. Първоначално той може да ви унесе, но след това пречи на пълноценния сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest